За останній рік частка смартфонів у мережах українських операторів збільшилася майже в 1,5 рази — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За останній рік частка смартфонів у мережах українських операторів збільшилася майже в 1,5 рази

Технології&Авто
416
За останній рік частка смартфонів серед мобільних пристроїв, якими користуються українці, збільшилася практично в півтора рази, до 40%. Стимулом став активний розвиток 3G-мережі, а наслідком — зростання трафіку та попит на важкий контент, насамперед відео.
Українці все частіше віддають перевагу смартфонам, а не мобільним телефонам. І хоча частка перших поки менша, ніж у традиційних апаратів стільникового зв’язку, зростання очевидне: станом на кінець квітня вже майже 40% пристроїв в мережах українських операторів складають саме смартфони. Це дані телеком-асоціації GSMA, експерти якої уточнюють: рік тому частка таких пристроїв була помітно меншою — всього 28%. За цим показником Україна у світовому тренді: близько 47% підключень на планеті, за даними шведської компанії Ericsson, припадає саме на смартфони. Причина стрімкої смартфонізації лежить на поверхні: три найбільші українські оператори активно будують 3G-мережі, тобто ідеальне середовище існування для пристроїв подібного класу.
З лютого минулого року Київстар, Vodafonе Україна і lifecell отримали від держави ліцензії і почали 3G-експансію. У підсумку Київстар збільшив інвестиції в мережу на 116% за рік, охопивши 3G-покриттям 35% країни. Vodafonе відзвітував про побудову своєї “павутини” в 19 обласних центрах. А lifecell для впровадження і купівлі ліцензії на зв’язок третього покоління наростив торік інвестиції майже у вісім разів порівняно з 2014‑м роком. І недавно компанія заявила про те, що її 3G-мережа працює в 617 населених пунктах країни.
В результаті у Київстару за рік проникнення смартфонів в мережі збільшилося на 8% і досягло 29%. У Vodafone воно склало 35% — плюс 10%. А у lifecell тепер майже половина абонентів користуються смартфонами, і за рік їх частка зросла на 16%. Про те, що смартфони купують саме під 3G-інтернет, говорить і той факт, що близько 70% апаратів цієї категорії, якими користуються українці, підтримують зв’язок нового покоління.
За рік ціна подібних пристроїв у гривні піднялася майже пропорційно зростанню долара. Проте за перші три місяці року українці купили майже 802 тис. нових розумних телефонів. За даними GfK Ukraine, цей показник лише на 3% нижчий, ніж за перший квартал 2015‑го. Всього в мережах трьох операторів зареєстровано майже 20 млн смартфонів. Але з урахуванням того, що значна частина подібних апаратів має по дві карти, реальне їх число в Україні менше. Точних даних немає.
Якщо оцінити загальні дані по ринку, виявиться, що більшість українців обирають найдешевші моделі. Так, за даними РБК, близько третини смартфонів в Україні — це недорогі китайські бренди. Як правило, ціна на більшість з них не перевищує 5 тис. грн. Серед вимог до пристрою — великий 5‑дюймовий екран, підтримка двох сім-карт, щоб економити на дзвінках, також одним з основних факторів, що впливають на вибір споживача, є об’єм оперативної пам’яті (не менше 1-2 ГБ).
Серед мобільних ОС, встановлених на смартфони українців, з великим відривом лідирує Google зі своєю Android.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас