Названі фактори, що стримують зростання української економіки (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Названі фактори, що стримують зростання української економіки (інфографіка)

Казна та Політика
1170
За січень-квітень 2016 року промислове виробництво зросло на 3,7% (в 1кв + 3,7%), обороти роздрібної торгівлі – на 4% (в 1кв + 3,6%), будівельний сектор – на 8,5% ( в 1кв + 1,9%), вантажоперевезення – на 4,6% (в 1кв 4,1%), в той час як сільськогосподарське виробництво скоротилося на 1,7% (в 1кв -1,7%).
Факторами, що стримують зростання української економіки, стали: ембарго РФ, слабке проникнення українських товарів на європейський ринок, нестабільність експортних поставок на Близький Схід і в Азію. Зокрема, експорт в першому кварталі впав на 18,5%, в тому числі в країни СНД на 37,3% і в країни ЄС на 2,7%.
Крім того, обмежує економічне відновлення і слабкий внутрішній попит. Реальні доходи населення в 2015 році знизилися на 22,2%, в той час як інфляція склала 43,3%, а з початку 2016 року – 5,1%. Регульовані тарифи, що зросли, запізнювання індексації зарплат інфляції, виведення з ринку неплатоспроможних банків і падіння довіри до банківської системи – все це стримує відновлення.
Слабкість ділової активності в країні підтверджують показники споживання моторного палива і вироблення електроенергії. Зокрема, за січень-квітень 2016 року споживання палива скоротилося на 4,5%, а виробництво електроенергії на 0,6%.
За підсумками першого півріччя промисловість може показати зростання на 2,1%, роздрібні продажі на 1,8%, в той час як агросектор збереже негативну динаміку на рівні 1,4%. В цілому, зростання ВВП за цей період може скласти 0,9-1,3%, за підсумками 2016 року – 1,1%.
«Ключові ризики для економіки України формуються на зовнішніх ринках. Зокрема, економіка Китаю продовжує стійко сповільнюватися, скорочуючи споживання сировинних товарів, що призводить до нестабільності цін на сировину. При цьому, для підтримки конкуренції на світових ринках Китай зберігає стимулювання економіки і послаблює свою валюту. Південна Америка також далека від стабільності, і продовжує втрачати ділову активність на тлі політичної кризи в Бразилії, критичного становища Венесуели. А очікуване підвищення облікової ставки ФРС може послабити і без того мляве зростання американської економіки», – зазначає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Крім того, істотні ризики для економіки несе в собі нестабільність на Близькому Сході і в Північній Африці, що обмежує споживчу активність цих регіонів. У свою чергу, офшорний скандал, пов’язаний з публікацією панамських документів, провокує глобальну хвилю деофшоризації, податкові розгляди і нові перетоки капіталу. При реалізації цих ризиків, і тим більше розвиток нової кризи, українська економіка не зможе залишатися в стороні, оскільки буде втрачати контракти і активність по більшості західних напрямків.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас