Топ-10 найстаріших банків світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Топ-10 найстаріших банків світу

Світ
3887
Надійність і репутація банку – головні критерії при оцінці кредитної організації потенційними клієнтами. При цьому в світі існують банки, які працюють вже більше п’яти століть, спокійно переживши безліч воєн, правителів і економічних криз. Така репутація вже говорить сама за себе. Розглянемо топ-10 найстаріших банків світу, які працюють і нині.
1. Monte dei Paschi di Siena – Італія, 1472 .р
Топ-10 найстаріших банків світу
Банк був заснований 27 лютого 1472 року Генеральною радою Сієнської республіки для видачі позик за малим процентним ставкам незаможним жителям. Monte dei Paschi di Siena – це найстаріший банк в світі, що працює і нині. Має понад 2000 відділень та 4,5 млн користувачів. У штаб-квартирі банку, Палаццо Салімбені, зберігається зібрання творів мистецтва і унікальні історичні документи, що належать банку. Колекція недоступна для обивателів.
2. Berenberg Bank – Німеччина, 1590 р.
Топ-10 найстаріших банків світу
Найстаріший банк Німеччини і другий найстаріший в світі з працюючих. Фізично Berenberg Bank розташований в Гамбурзі. Засновники банку – брати Беренберг, Ганс і Поль, торгували одягом і займалися імпортом і експортом. Період становлення і розвитку банку дуже вдало збігся з часом розквіту Гамбурга. Місто швидко стало центром торгової і фінансової діяльності, і підприємці досягли успіху у своїй справі разом з іншими членами невеликої групи голландців, у яких в Гамбурзі навіть не було повних громадянських прав. Компанія швидко росла і накопичувала кошти, на які в кінці кінців і був відкритий банк, що живий і досі.
3. Stadsbank van Lening – Голландія, 1614 р
Топ-10 найстаріших банків світу
Кредитний банк в Амстердамі був заснований в 1614 році. Банк складається з шести відділень, двох магазинів і аукціонного будинку. Stadsbank van Lening приймає в якості застави ювелірні вироби з золота, срібла, діамантів, а також такі товари, як велосипеди, музичні інструменти і цифрові камери. Речі знаходяться в заставі 6 місяців, якщо ж їх не викуповують назад, то такі речі перетворюються в лоти аукціонного будинку. Торги проводяться 1 раз на місяць для ювелірних виробів і 1 раз в 2 місяці для інших. Невикуплені товари відправляються в магазини компанії.
4. Sveriges Riksbank – Швеція, 1668 .р
Топ-10 найстаріших банків світу
Банк Швеції вважається не тільки одним з найстаріших банків, але і найстарішим центральним банком в світі. При заснуванні він носив назву Банку державних станів (Riksens ständers bank). Сучасну назву отримав в 1866 році, коли становий орган управління було усунуто.
Сьогодні крім функцій регулятора, Банк Швеції займається присудженням Нобелівської премії з економіки.
5. C. Hoare & Co – Англія, 1672 р
Топ-10 найстаріших банків світу
Найстаріший банк у Великобританії і п’ятий найстаріший банк в світі. Заснований в 1672 році сером Richard Hoare, C. Hoare & Co залишається в сімейній власності, і в даний час управляється одинадцятим поколінням прямих нащадків Hoare.
Richard Hoare був успішним ювеліром. У той час ювеліри володіли безпечними приміщеннями та необхідними ресурсами, саме тому він почав кредитувати своїх клієнтів. З цього почався банк C. Hoare & Co. Символом його бізнесу стала шкіряна позолочена пляшка.
Топ-10 найстаріших банків світу
Metzler Bank – приватний банк зі штаб-квартирою у Франкфурті-на-Майні. Metzler Bank є другим найстарішим банком в Німеччині, і з моменту свого заснування в 1674 до теперішнього часу знаходиться у виключній власності сім’ї засновників.
У 1742 році син засновника Benjamin Metzler був обраний до ради директорів Франкфуртської фондової біржі. З тих пір власники банку безперервно представлені в органі управління Франкфуртської фондової біржі.
7. Barclays – Англія, 1690 р.
Топ-10 найстаріших банків світу
Barclays – одна з найбільших у Великобританії і світі фінансових установ з широким представництвом в Європі, США та Азії. Операції конгломерату здійснюються через дочірній Barclays Bank PLC.
Сучасний банк утворений в 1896 році, коли кілька дрібних лондонських і провінційних англійських банків стали виступати під єдиною маркою Barclays and Co. Barclays є генеральним спонсором Англійської футбольної Прем’єр-ліги.
8. Coutts – Англія 1692 р.
Топ-10 найстаріших банків світу
Цікаво, що один з найстаріших банків в світі Coutts спочатку банком не був в принципі. Це був невеликий магазин, створений на пляжі Лондона, що належав ювеліру і банкіру Джону Кемпбеллу.
Але в 1712 році засновник помер, залишивши бізнес на членів його сім’ї. А в 1755 році внучка Кемпбелла вийшла заміж за торговця і банкіра на ім’я James Coutts, який і скористався ресурсами магазину для створення кредитної організації. Саме тоді банк став відомий як Campbell&Coutts.
Зараз Coutts є приватним банком, який повністю належить Royal Bank of Scotland Group.
9. Bank of England – Англія, 1694 р.
Топ-10 найстаріших банків світу
Ще один європейський центральний банк в списку. Банк спочатку був споруджений в ролі казначейства для англійського уряду. Зараз же він повністю виконує всі функції регулятора, відповідно про його закриття говорити не доводиться.
Тут же відбулося одне з найскандальніших пограбувань в світі. Так, в 2006 році керуючий депозитарієм банку був змушений відкрити сховище, де лежало дев’яносто два з половиною мільйона доларів, так як грабіжники тримали в заручниках всю його сім’ю.
10. Bank of Scotland – Шотландія, 1695 р.
Топ-10 найстаріших банків світу
Банк заснований в 1695 році, і його головний офіс розміщується в місті Едінбург. Існування цього банку доводить, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Банк Шотландії заснували актом парламенту для того, щоб підтримувати підприємництво в країні терміном на 21 рік.
Це перша і остання комерційна установа, яка була створена парламентом Шотландії і функціонує донині. Спочатку банку не можна було давати кредити уряду без схвалення парламенту, це підкреслювало спрямованість банку на розвиток бізнесу в перспективі. Крім того, саме Bank of Scotland почав першим в країні почав друк власних паперових грошей.
За матеріалами DekaTop
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас