Гривня не сходить з курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня не сходить з курсу

Валюта
1436
Зниження облікової ставки з 19% до 18% не призведе до підвищення попиту на валюту і не чинитиме помітного впливу на курс гривні. Вкладення в державні облігації усе ще дають більшу прибутковість, ніж заробіток на валюті, на який значно впливають адміністративні обмеження НБУ.
Економіка надіслала сигнал
Усього місяць минув відтоді, як Нацбанк знизив облікову ставку з 22% до 19%, від сьогодні вона зменшується ще на 1 п.п. – до 18%. «У квітні, як і очікувалося, споживча інфляція в річному вимірі знизилася до рівня нижче 10% вперше за два роки. Вона склала 9,8%», – пояснила голова Нацбанку Валерія Гонтарева. «Навіть поточний розмір облікової ставки є дещо завищеним (приблизно на 5 п.п.), що в свою чергу гальмує відновлення економіки. Однак регулятор обґрунтовано побоюється спекуляцій на ринку і змушений іти на непопулярні заходи заради стабільної гривні», – вважає аналітик компанії «Альпарі» Антон Козюра.
Інфляція уповільнюється через стриманий внутрішній попит і зміцнення курсу гривні на тлі поліпшення зовнішньої кон’юнктури. «Протягом останніх місяців ціни на нафту збільшилися від рівня нижче $30 за барель до майже $50 на тлі як фундаментальних, так і тимчасових факторів. Відбувалося відновлення попиту в США, Росії, Китаї, Індії, ЄС», – говорить голова НБУ.
Ціни на сталь виросли на 46% від початку року. «Завдяки такому поліпшенню умов торгівлі, а також сезонному зростанню експорту поточний рахунок платіжного балансу в квітні повернувся до профіциту. А зростання експорту товарів за вирахуванням сезонного фактора прискорилося», – повідомила Валерія Гонтарева. Середньоденний обсяг надходжень від нерезидентів зріс з $171 млн в січні до $231 млн в травні.
Зростання грошової пропозиції спостерігалося і на готівковому ринку. Середньоденний обсяг купленої банками готівкової валюти в квітні зріс більш ніж удвічі в порівнянні з січнем і на 34,4% – до березня. «Від початку року чиста купівля валюти банками у населення склала $1,1 млрд. Куплену іноземну валюту банки, в тому числі, направляли на міжбанк», – резюмувала вона.
Попит не впливає
Попит на валюту більше не росте: енергетичний імпорт скоротився через достатні запаси газу в ПСГ, а неенергетичний – завдяки імпортозаміщенню. Тому НБУ зможе зняти заборону на репатріацію дивідендів, адже суми виведення грошей будуть незначними. «Я не бачу підстав для девальвації. Навіть після зниження прибутковості за депсертифікатами і ОВДП в результаті зниження облікової ставки вкладення в ці інструменти будуть вигіднішими, ніж купівля валюти», – вважає керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.
На його думку, з II кварталу економіка почала відновлюватися більш високими темпами: «Це поки не дуже помітно звичайним громадянам, але ключові макропоказники свідчать про це. Ми навіть переглянули наші макроекономічні прогнози. І якщо раніше закладали зростання курсу долара до кінця 2015 року – початку 2016-го на рівні 30 грн/$, то тепер знизили до 28 грн/$».
Якщо в січні-лютому гривня дешевшала на міжбанку (долар подорожчав на 12,7% – з 24 грн/$ до 27,05 грн/$), то в березні-травні нацвалюта зміцнювалась – долар подешевшав до 25,1 грн/$ ( -7,2%).
Руденко Вікторія
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас