Два роки при владі. Як змінилися головні показники країни під керівництвом президента Порошенка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два роки при владі. Як змінилися головні показники країни під керівництвом президента Порошенка

Казна та Політика
3048
Як змінювалися економічні, фінансові і демографічні показники України за час президентства Петра Порошенка
Рівно два роки тому, 25 травня 2014-го, в Україні відбулися президентські вибори, перемогу на яких здобув Петро Порошенко. Йому потрібно було впоратися з проблемами країни, яка знаходилася у стані війни, економічної кризи і політичної нестабільності. Від нового президента очікували, що він не тільки допоможе Україні видертися з цих ям, але і приведе її в Європу. Адже саме з бажання потрапити в ЄС в країні почалися незворотні процеси, результатом яких стало повалення попереднього глави держави Віктора Януковича.
За минулі два роки Порошенко вдалося зрушити з місця реформування країни і почати кардинально змінювати її. Так, восени 2014 року відбулися парламентські вибори, в результаті яких був оновлений склад Верховної Ради. В Україні з’явилося Антикорупційне бюро, міліція перетворилася на поліцію, почався процес декомунізації – позбавлення від символіки СРСР, пам’ятників комуністичним лідерам і радянських назв, розпочався переговорний процес з представниками Євросоюзу щодо введення безвізового режиму з Україною.
Разом з тим, деякі обіцянки, які Порошенко давав тоді, два роки тому, відразу після обрання, досі не виконані. Наприклад, він не продав свій бізнес, війна на Донбасі не завершилася. Крім того, президент ще й виявився замішаним в офшорному скандалі.
Що стосується особистих активів, то Порошенко виявився єдиним у першій десятці українських бізнесменів, чиї статки за 2015-й рік зросли в доларовому еквіваленті на цілих 20%.
НВ вирішило розібратися, як змінилися головні показники країни за два роки президентства Порошенка.
Динаміка змін в країні за 2013-2015 рр.
Порівняно з 2014-м, державний борг України станом на травень 2016-го знизився, замість $70,1 млрд став налічувати $65,2 млрд. Золотовалютні резерви помітно знизилися в 2015-му, але в цього року показник знову почав рости.
Кількість жителів нашої країни за три роки значно зменшилася. Так, якщо в 2014-му нас було 42,9 млн, то зараз стало на цілих 200 тис менше, 42,7 млн осіб. Це дані без урахування АР Крим і тимчасово окупованих територій в Донецькій і Луганській областях.
Чисельність збройних сил України, згідно з офіційними даними, з минулого року не змінилася:
Зарплати і пенсії в гривневому еквіваленті за ці два роки піднімалися, проте в доларах знизилися.
За ці два роки співвідношення гривні до курсу долара зросло більше, ніж удвічі: замість 11,6 воно стало 25,2.
  • Дані Держстату, НБУ, Міністерства фінансів України, Пенсійного фонду України, Міністерства оборони України, Світового банку, МВФ.
Олександра Горчинська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас