Пенсійна система України: за крок до катастрофи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійна система України: за крок до катастрофи

Казна та Політика
1227
Дефіцит Пенсійного фонду за перші п’ять місяців 2016 року склав 145 мільярдів гривень. Міністр соцполітики попереджає про катастрофу з виплатами пенсіонерам. Чи може щось врятувати пенсійну систему країни?
Про підвищення пенсійного віку в Україні починають говорити кожного разу, коли різко зростає дефіцит Пенсійного фонду. Якщо у 2014 році фонд недоотримав 80 мільярдів гривень, то лише за п’ять місяців 2016 року його дефіцит склав уже 145 мільярдів гривень. Міністр соціальної політики України Андрій Рева вказує на те, що цьому сприяло зниження ставки Єдиного соціального внеску (ЄСВ), яке було передбачено у новій редакції Податкового кодексу, прийнятого Верховною Радою у грудні 2015 року.
За словами Реви, зниження ЄСВ на 16 відсотків не виправдало себе, оскільки бізнес не підвищив своїм робітникам зарплатню, а отже, не сплачує, як очікувалося, більше до Пенсійного фонду. Натомість через зниження ставки ЄСВ фонд має борги з надходжень, які тепер мусить перекривати державний бюджет. “Ми сьогодні опинились у ситуації, коли фактично назріває катастрофа з пенсійними виплатами, а саме з дефіцитом Пенсійного фонду”, – заявив міністр в ефірі телеканалу ICTV.
Пенсійний вік не підвищуватимуть
Андрій Рева вважає, що одним зі шляхів виходу з дефіцитного зашморгу для Пенсійного фонду може стати підвищення пенсійного віку для українців, які зараз йдуть на пенсію у 60 років. Про це щоразу перед видачею чергового кредиту говорять Україні у Міжнародному валютному фонді. Однак експерти вказують на те, що питання підвищення пенсійного віку надто політизоване, й уряд на це нині не наважиться піти.
Це підтверджує і міністр соцполітики. “Коли ми говоримо про підвищення пенсійного віку, ми повинні розуміти, що це крайній захід, до якого варто вдаватися тоді, коли ситуація вже дійсно аварійна. Тому сьогодні питання про підвищення пенсійного віку немає ні в програмі уряду, ні в програмі президента, ні в програмах політичних партій”, – зауважив Андрій Рева в інтерв’ю виданню “Українська правда”. Про те, що питання підвищення віку виходу на пенсію нині зняте з порядку денного переговорів з Міжнародним валютним фондом, заявив і віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко. Отже, ситуація з Пенсійним фондом не така й катастрофічна?
Прогнози невтішні
Менеджер групи Реанімаційного пакету реформ з пенсійної реформи, експертка Інституту соціально-економічних досліджень Маріанна Онуфрик вказує на те, що весь дефіцит Пенсійного фонду додатково лягає на плечі кожного українця, адже гроші, яких бракує на пенсії, уряд просто бере з держбюджету. “Дефіцит Пенсійного фонду у 145 мільярдів гривень, які оплачує держбюджет, взагалі гальмує і унеможливлює виплати держави за іншими статтями, зокрема покращення економічної діяльності, програми розвитку. Всі гроші, які мали б іти на зростання країни, йдуть на споживання”, – пояснює Онуфрик.
Вона наголошує, що пенсійна система України нині є тягарем для країни, оскільки до цього часу в країні не було проведено радикальної пенсійної реформи: зокрема, так і не був запроваджений другий – накопичувальний – рівень пенсійної системи.“Ситуація з виплатами пенсій справді критична. Цього року дефіцит Пенсійного фонду вже перевищив дефіцит усього державного бюджету”, – каже Онуфрик.
Утім, експерти радять пенсіонерам не панікувати – уряд виконуватиме всі зобов’язання щодо пенсійних виплат. А от молоді, яка зараз працює і заробляє собі на пенсію, варто задуматися про своє майбутнє. Кожен рік теперішнього зволікання з реформами пенсійної системи обійдеться молодим людям дорого тоді, коли вони виходитимуть на заслужений відпочинок, попереджає старша економістка Міжнародного центру перспективних дослідження Ангела Бочі. “Поки бюджет виконується, то пенсіонерам немає чого хвилюватися, пенсії вони отримають. Але так не може тривати з року в рік. Молодь не хоче платити зараз податки, бо не впевнена, що отримуватиме пенсію”, – вважає Бочі.
Чи є вихід?
Однак вихід з патової ситуації є, впевнені аналітики. Ангела Бочі переконана, що треба нарешті почати запровадження трирівневої пенсійної системи. Також слід оперативно акумулювати кошти в Пенсійний фонд, провівши всеосяжну інвентаризацію пенсійних виплат для виявлення “мертвих” душ та пенсійних махінаторів на окупованих територіях. Окрім цього, на її думку, слід розширити кількість тих, хто має платити Єдиний соціальний внесок, не збільшуючи при цьому ставку ЄСВ.
Схожі ініціативи пропонує і міністр соцполітики Андрій Рева. Зокрема, він пропонує зобов’язати всіх аграріїв обов’язково, а не добровільно платити ЄСВ, з якого наповнюється Пенсійний фонд. За інформацією міністра, нині в Україні нараховується 2,5 мільйона працівників сільського господарства (в одноосібних господарствах), а добровільно ЄСВ платять лише одиниці. Окрім цього, на думку Реви, треба зобов’язати платити ЄСВ працівників сфери обслуговування. “Якщо нам вдасться змусити платити тіньовиків, ефект буде у десятки мільярдів. Ви ж подивіться, у нас 26 мільйонів українців офіційно працездатного віку і лише 16 мільйонів працюючих. Десять мільйонів невідомо де. Звісно, частина проживає за кордоном, але хтось працює у тіні”, – пояснює Рева. Він наголошує, що законодавчі ініціативи щодо впорядкування цієї ситуації міністерство подасть до Верховної Ради вже восени цього року.
Лілія Гришко
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас