Де в Україні купують найбільше ліків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Де в Україні купують найбільше ліків

Особисті фінанси
851
Первші три місяці 2016 року повністю продублювали тенденції 2015 року. В упаковках обсяг продажів ліків продовжує скорочуватися – в I кварталі було продано 258,5 млн упаковок, що на 5,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У гривні ж ринок продовжив рости.
У I кварталі 2016 року в Україні було продано 258,5 млн упаковок ліків, що на 5,7% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті лікарських засобів (ЛЗ) продали на 12,2 млрд грн, що перевищило показники I кварталу 2015 року на 12,1%. У доларах ринок скоротився на 9,3% – до $ 475,9 млн. Такі дані дослідження аналітичної компанії Proxima Research.
Зростання витрат на ліки спостерігалося в перші три місяці 2016 року практично в усіх областях України. Причому в переважній більшості регіонів України відзначені двозначні темпи приросту. Лідером в продажу став Київ – за три місяці 2016 року було реалізовано ліків на 1,65 млрд грн. Друге місце займає Дніпропетровська область з показником 1,18 млрд грн, в Харківській області реалізували медикаментів на 1,1 млрд грн.
p =.
У той же час обсяг продажів в упаковках у всіх областях продовжив своє просідання, причому зменшилися продажі як українських, так і зарубіжних ліків. Винятком стала Луганська область, жителі якої за I квартал 2016 року купили на 23,2% більше ліків, ніж за аналогічний період 2015 року. Але в кількісних показниках обсяг продажів не такий вже великий, всього 4 млн упаковок. Більше стали купувати ліків і в Одеській області, за вказаний період купили 15,5 млн упаковок, що на 20,4% більше ніж роком раніше. Наростила обсяг продажів і Харківська область, всього реалізовано 25 млн грн, що на 11,2% більше аналогічних показників 2015 року.
Серед терапевтичних груп підвищеним попитом користувалися протимікробні засоби для системного призначення, а також антинеопластичні й імуномодулюючі засоби, що пов’язано з різким підвищенням захворюваності на ГРВІ на початку 2016 року. Максимальний обсяг продажів в абсолютному вираженні забезпечили препарати, що впливають на систему травлення та метаболізм. Якщо говорити про бренди, то в 7 областях України лідером з продажу став “Актовегін”, який призначений для підвищення метаболізму в тканинах. Також лідерами по продажах стали такі ліки: “Натрію хлорид”, “Аміксин”, “Емсеф”, “Нурофен”, “Фармацитрон”, “Тівортін”.
Вартість однієї упаковки ліків продовжила своє зростання і в першому кварталі 2016 року. На початок квітня одну упаковку ЛЗ можна було придбати за 47,2 грн, що на 18,2% більше ніж за аналогічний період роком раніше
У різних регіонах в аналізований період цей показник варіює в діапазоні від 38,0 (Луганська обл.) до 57,7 грн. (Київ) за 1 упаковку. Найвищі темпи приросту в порівнянні з першим кварталом 2015 року зафіксовані в Західному регіоні.
Тенденції з минулого
Сказати, що перший квартал 2016 року в своїх тенденціях чимось відрізнявся від усього 2015 року, не можна. За підсумками 2015 року фармацевтичний ринок продовжував скорочуватися. Обсяг продажів в натуральному вираженні склав 1 млрд упаковок, що на 9% менше, ніж в 2014-му, коли було реалізовано 1,1 млрд упаковок. У підсумку в валюті ринок просів на 34,2%, хоча обсяг продажів в гривневому еквіваленті за рахунок девальвації виріс до 42,6 млрд грн (аптечні продажі. – Ред.) проти 34,8 млрд грн в 2014 році. Про це писалося в виданні “ТОП-100. Найбільші медичні компанії України”.
Говорячи про попит, важливо відзначити, що весь минулий рік українці віддавали перевагу дешевим лікам українського виробництва. “Українці стали переходити на доступні препарати місцевого виробництва”, – констатує Сергій Подкосов.
“Поведінкова модель споживача в 2015-му виглядає приблизно так: спочатку вони переходять на дешевші препарати, далі взагалі можуть відмовитися від прийому ліків або ж скоротити курс лікування”, – пояснює керівник підрозділу безрецептурних препаратів компанії Bayer Олена Зубко. І наочно демонструє цей тренд на прикладі динаміки ринку безрецептурних ліків, де продажі препаратів “швидкої допомоги”, наприклад протизастудних засобів, в натуральному вираженні падають значно менше, ніж продажі медикаментів для профілактики і/або поліпшення якості життя (наприклад, вітамінів).
Дійсно, продажі безрецептурних препаратів в упаковках вже другий рік просідають, і 2015-й не став винятком – обсяги реалізації впали на 0,7% – до 63,4% від загальної кількості реалізованих ліків. Рецептурні, навпаки, показують зростання частки продажів на 1,3%.
Продажі в низькоціновому сегменті ліків виросли на 2,4%
Всього у 2015 році було продано 623,7 млн упаковок, що відповідає частці ринку в 56,7%. Обсяги продажів препаратів “середньої руки” трималися на рівні 2014-го – в натуральному вираженні вони просіли лише на 0,6%. А ось купувати дорогі медикаменти стали ще рідше, обсяг їх продажів скоротився на 1,7% в порівнянні з 2014 роком. За минулий рік фармацевти продали всього 132 млн упаковок таких ліків.
Серед терапевтичних груп, як і роком раніше, підвищеним попитом користувалися препарати, що впливають на систему травлення та метаболізм, ліки для серцево-судинної системи, препарати, що діють на респіраторну систему.
Ціни на ліки під кінець 2015 року зросли на 36,5%. Середньозважена ціна за одну упаковку в аптеках зупинилася на показнику 42,5 грн.
Юлія Мартиненко
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас