Давній друг: новим послом США може стати Марі Йованович — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Давній друг: новим послом США може стати Марі Йованович

Казна та Політика
211
_Нприкінці минулого тижня Білий дім оприлюднив новину про потенційного кандидата на посаду нового посла Сполучених Штатів Америки в Україні. Президент США Барак Обама номінував кандидатуру Марі Йованович. Призначення ще повинен схвалити Конгрес. Які очікування від цього призначення? _
«Я радий повідомити, що ці досвідчені і свідомі люди вирішили служити нашій країні. З нетерпінням чекаю роботи з ними», – заявив президент США Барак Обама, номінуючи вісім нових чиновників, серед яких – нові посли США в Україні, Греції, Філіппін, Бурунді, Лаосу і Іраку.
Чинний посол США Джеффрі Пайетт, згідно з поданням Білого дому, буде призначений послом в Греції. Як дипломат Джеффрі Пайетт працював в Україні три роки.
58-річна Марі Йованович, яка приходить йому на зміну, вільно володіє російською мовою і вже працювала в Україні, в 2001-2004 роки займаючи пост заступника посла. Нагадаємо, в той період послами служили Карлос Паскуаль і Джон Едвард Гербст. Це був період проведення акції «Україна без Кучми», скандалу з «плівками Мельниченка», і також міжнародних розглядів навколо продажу ракет типу «Кольчуга».
Службовці посольства США і джерела в Держдепартаменті тоді озвучували звинувачення щодо перших осіб України у зв’язку з інформацією про можливу торгівлю з Іраком озброєнням, а саме, станціями радіотехнічної розвідки типу «Кольчуга». Інформація про те, що президент Леонід Кучма дозволив продавати «Кольчуги» Іраку, була записана на плівках колишнього охоронця президента Мельниченко.
Офіційні представники України тоді висловили стурбованість послу Карлосу Паскуалю в зв’язку з тим, що представники Держдепартаменту «розповсюдили інформацію, отриману з сумнівних джерел, яка завдала моральної шкоди державі і президенту України».
Прагматичний дипломат
Марі Йованович вважається прагматичним дипломатом. Її спеціалізація – країни пострадянського простору. Вона вже була послом США в Киргизстані (з 2005 по 2008 рік) і в Вірменії (2008-2011 роки). Також вона була першим заступником і заступником керівника Бюро з питань Європи та Євразії Держдепартаменту США, і заступником директора школи ім. Ейзенхауера при Національному оборонному університеті США. Під час перебування послом в Киргизії, в тому числі, вона давала рекомендації по роботі з Міжнародним валютним фондом.
Ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко зазначає, що очікування громадянського суспільства та влади від призначення нового посла різняться. «Влада очікує отримання більш масштабної допомоги, у вигляді нових обіцянок щодо гарантій, а також – поставок летальної зброї, і зменшення тиску в частині вимог по боротьбі з корупцією», – перераховує Савченко.
Тоді як громадянське суспільство очікує посиленого впливу США на українську владу в питаннях боротьби з корупцією, і більш явного тиску на Росію, особливо щодо постачання зброї.
«Нове призначення – елемент так званої «великої угоди» між Росією і США, якої все очікують найближчим часом», – упевнений експерт з міжнародних відносин і виконавчий директор Асоціації випускників КІМО Алекс Живаго.
Так, аналітики говорять про майбутні зміни у відносинах між РФ і США, однією зі сторін яких є можливий перегляд Мінських угод. І новий посол буде реалізовувати прийдешні зміни.
Заступник співголови міжпарламентської групи по взаємодії з США Леонід Ємець розповів Forbes, що новий посол може змінити тактику поведінки посольства, при незмінній стратегії США по відношенню до України.
«Я сподіваюся, ми так само будемо відчувати підтримку США, як і раніше, і наша взаємодія стане збільшуватися. В новому послі ми очікуємо знайти ще одного друга України», – говорить Ємець.
«Відомо, що новий посол виросла в російській емігрантській родині.
Дії Марі Йованович будуть набагато прагматичнішими, ніж дії Пайетта. Її дії будуть позбавлені будь-якого ідеологічного забарвлення. Буде змінена доктрина, яка розглядає Україну як ключовий фактор безпеки на концепцію України як важливої, але не виключно важливої фігури на загальній дошці Східної Європи. На мій погляд, в Білому домі прийшли до висновку про недооціненість країн СНД і про ущербної украіноцентріченості своєї позиції. Саме таку нову концепцію буде реалізовувати експерт по країнах колишнього СРСР Йованович», – пояснює Живаго. Таким чином, акцент буде зроблений на події в регіоні.
«В силу того, що американська позиція змінюється повільно, ймовірно, новий посол буде продовжувати поточну лінію відносин. Не виключено, що новий посол буде активніше співпрацювати з бізнесом і громадянським суспільством. Але основні зміни можуть статися при новому президенті. Тоді ж може бути призначений і новий посол», – резюмує Савченко. Нагадаємо, президентські вибори в США призначені на листопад 2016 року.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас