Курс долара і психологія: Експерти пояснили, навіщо Україні гроші МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Курс долара і психологія: Експерти пояснили, навіщо Україні гроші МВФ

Казна та Політика
3462
Отримання грошей від МВФ зараз не є критичним для України. Таку думку висловили аналітики.
“І без нього Євросоюз, ЄБРР, американський уряд та інші західні джерела фінансування продовжували надавати значну фінансову допомогу Україні. Проте співпраця з МВФ, швидше за все, набула політичного характеру. Це пов’язано з більш широким спектром відносин України та її керівництва з великими провідними геоекономічними країнами, з провідними державами Заходу”, – говорить старший аналітик ІК Empire State Capital Partners Тантелі Ратувухері.
Втім, на думку експертів, кошти Фонду потрібні Україні.
“По-перше, липень не скоро, є певний елемент відтягування дати видачі. Це може бути пов’язано як зі штилем в нашій економіці, при якому кредитна підтримка Фонду не потрібна, так і з необхідністю ухвалити низку законів у Раді для виконання рекомендацій МВФ. По-друге, ситуація на сировинних ринках нестабільна і наша економіка ще на дні. Є тільки перші ознаки зростання. Тож опіка Фонду – це психологічний плюс”, – зазначає головний фінансовий аналітик рейтингового агентства “Експерт-Рейтинг” Віталій Шапран.
Заступник глави Нацбанку Дмитро Сологуб це підтверджує: “У нас дуже нестабільна економіка. Але зараз ситуація в економіці досить стабільна. Я сподіваюся, що все буде йти за базовим сценарієм, і все буде добре. Заява МВФ – не тільки для міжнародних партнерів, але і для приватних інвесторів. Зараз багато інвесторів цікавляться Україною”.
На думку фахівців, кошти МВФ будуть направлені у валютні резерви Нацбанку, який і так вже відстав від свого плану по їх наповненню. Рівень резервів в 2016 році мав досягти $15-18 млрд, але потім план програми розширеного фінансування EFF переглянули.
Глава НБУ Валерія Гонтарєва тепер очікує, що до кінця року резерви становитимуть $19,6 млрд.
“Гроші МВФ потрібні для підтримки курсу до осені і для запуску інших міжнародних кредитних програм, пов’язаних з відновленням співпраці з МВФ. І експортери почнуть виручку більше заводити в Україну, а ціни на сировину вже почали зростати”, – зазначає президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.
У перспективі на курс гривні також мають вплинути надходження від інших організацій.
“З МВФ пожвавляться Світовий банк та ЄБРР, а також ескадра інших донорів, а це конкретний плюс і в платіжний баланс, і баланс реформ”, – вважає Віталій Шапран.
Нагадаємо, місія МВФ в Україні закінчила роботу 18 травня. Рада директорів Фонду винесе вердикт щодо українського питання в липні.
Відкрита в березні цього року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,11 млрд за поточним курсом) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,63 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,61 млрд).
Водночас Україна змогла отримати лише перші два транші, частина першого в розмірі $2,7 млрд пішла уряду для підтримки держбюджету, тоді як одержувачем інших коштів традиційно став Нацбанк.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас