Парад перемог. За останні 7 днів Україна ознаменувалась низкою успіхів та досягнень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парад перемог. За останні 7 днів Україна ознаменувалась низкою успіхів та досягнень

Особисті фінанси
1359
Трофей Джамали на Євробаченні, тріумф Мрії в Австралії, золото шаблістки Харлан в Китаї, перше місце на Чемпіонаті світу з брейк-дансу – 10 “перемог”, якими був відзначений тиждень для України
1. Перемога на Євробаченні
14 травня на пісенному конкурсі Євробачення, який проходив у шведській столиці Стокгольмі, перемогла українська співачка Джамала з піснею 1944.
Фото: ctvnews.ca
За балами, які дали журі з різних країн (а ці бали формували 50% рейтингу), вигравала Австралія. Але решта 50%, глядацькі голоси, вивели в підсумку на перше місце Джамалу.
Фінал конкурсу був напруженим, за вирішальні бали Україні довелося позмагатися з Росією, від якої виступав Сергій Лазарєв. У цьому, а також у тому, що переможцем стала пісня, присвячена такій серйозній темі, як депортація кримських татар, в Росії багато хто побачив політичний підтекст і навіть збирають підписи, щоб визнати результати конкурсу недійсними.
Україна бере участь в Євробаченні з 2003 року. У 2004-му переможницею цього конкурсу, який проходив у Стамбулі, стала Руслана. Виступ Джамали став другою перемогою для України на Євробаченні.
2. Перше місце на Чемпіонаті світу з брейк-дансу
Того ж дня, коли багато українців вболівали за Джамалу, інший представник нашої країни, Олег Кузнєцов, здобув перемогу на Чемпіонаті світу з брейк-дансу Unbreakable Bboy Championship, який проходив у бельгійському місті Антверпен.
Кузнєцов з нагородою в руках. Фото: Unbreakable Bboy Championship via Faceboook
Кузнєцов відомий у своїх колах під псевдонімом Kuzya. Примітно те, що на цьому конкурсі він взагалі не був заявлений у якості основного учасника. Однак отримав можливість виступити і виграв одне з двох відбіркових місць протягом дня.
У фіналі його опонентом був бі-бой Issei, якого Кузнєцов переміг з рахунком 3:0.
3. Золото на етапі Кубку світу з фехтування
Українська шаблістка Ольга Харлан здобула золото на етапі Кубку світу з фехтування на шаблях, який проходив у китайському місті Фошан. У вирішальних боях Харлан спершу перемогла американку Маріель Загуніс в півфіналі з рахунком 15:13, потім, у вирішальному фінальному поєдинку здолала опір Кім Джіен з Південної Кореї з рахунком 15:11.
Ольга Харлан. Фото: НОК України та олімпійська команда via Facebook
Ця перемога – не перша для Харлан в цьому року. У лютому, у фіналі етапу Кубку світу з фехтування на шаблях, з рахунком 15:10 вона перемогла росіянку Яну Єгорян.
4. Золото з синхронного плавання на Чемпіонаті Європи
13 травня Україна здобула перемогу на Чемпіонаті Європи з водних видів спорту, який проходив у Лондоні.
Українські синхроністки. Фото: xsport.ua
Українські спортсменки перемогли у довільній програмі з синхронного плавання, набравши 93,1000 балів. У складі української збірної виступали спортсменки Ганна Волошина, Лоліта Ананасова, Дар’я Юшко, Олена Гречихина, Ольга Золотарьова, Катерина Рєзнік, Анастасія Савчук, Ксенія Сидоренко, Олександра Сабада та Катерина Садурська.
На другому місці опинилася команда з Італії, на третьому – з Великобританії.
5. Приз на Канському кінофестивалі
Українська режисер і кіносценарист Марися Нікітюк на Каннському кінофестивалі отримала нагороду ScripTeast Award за найкращий сценарій до фільму Коли падають дерева. Крім того, Никитюк виділять €10 тис. на реалізацію її сценарію.
Марися Нікітюк. Фото: ScripTeast Award via Facebook
Сценарій фільму Коли падають дерева написаний влітку 2013 року. В основу лягли спогади автора. Це історія про п’ятирічну Витку, яка стала свідком любові між її двоюрідною сестрою, Ларисою, і молодим бандитом на прізвисько Шрам. Час висвітлюваних подій – бандитські 90-ті.
ScripTeast Award імені Кшиштофа Кешлевського – традиційна нагорода, за яку в Каннах змагаються автори найкращих сценаріїв з Центральної та Східної Європи. Цього року за неї боролися десять проектів із семи країн.
6. Мрія здійснила перший комерційний рейс в Австралію
Найбільший в світі транспортний літак – український Ан-225 Мрія – вперше здійснив комерційний рейс в Австралію.
Літак вилетів з аеропорту “Київ-Антонов” у Гостомелі 10 травня і здійснив рейс в чеську столицю, Прагу. Звідти стартував його політ в Австралію. Літак перевозив на борту 130-тонний електрогенератор. По дорозі Мрія зробила три технічні посадки в Туркменістані, Індії та Малайзії.
Українська Мрія. Фото:Perth via Facebook
За приземленням крилатого гіганта в австралійському аеропорту Перта стежили тисячі осіб.
Ан-225 Мрія – найбільший і один з найбільш потужних літаків у світі. Його створило київське Конструкторське бюро Антонова в кінці 80-х. У листопаді 2004-го літак був офіційно зареєстрований у Книзі рекордів Гіннеса.
7. Перемога ProZorro на міжнародному конкурсі
Українська система електронних закупівель ProZorro здобула перемогу в найпрестижнішій премії у сфері держзакупівель World Procurement Awards 2016. Нагородження відбулося в Лондоні.
Так виглядає нагорода. Фото: Максим Нефьодов via Facebook
У гонці за звання найкращих у номінації Публічні закупівлі Україна обігнала Великобританію та Австралію.
Пілотну версію ProZorro презентували 12 лютого 2015 року. Система забезпечує прозорість процесу державних закупівель, спрощує доступ бізнесу до державних торгів та дозволяє суспільству контролювати ці процеси у відкриту.
8. Український марсоліт – у трійці лідерів NASA
Проект марсольоту Mars Hopper, створений українцями, потрапив у трійку найкращих на Всесвітньому форумі розробників SpaceApps Challenge.
Цього року в конкурсі взяли участь 1.287 проектів, у фінал же громадського голосування вийшли лише п’ять. Крім українців, у цій п’ятірці – Македонія, Бангладеш, США і Білорусь.
Український проект відрізняється тим, що замість марсоходу наші розробники запропонували марсоліт, який працює на сухому льоді замість палива. Конкурс триває до 20 травня, віддати свій голос можна на сайті 2016.spaceappschallenge.org. Зробіть це, якщо ще не встигли! Залишився ще один день.
Однак це не єдиний український проект, що дістався до фіналу у цьому конкурсі. У категорії Найкраще використання даних значиться також розробка дослідників з Кіровограду, Asterion – CYA. Її мета – вивчення навколоземних об’єктів за допомогою методів машинного навчання. Остаточні результати експерти NASA оголосять 23 травня.
9. Трофей Коноплянки
Український футболіст Євген Коноплянка у складі Севільї, яка здобула перемогу над Ліверпулем, отримав свій перший клубний трофей. До цього півзахисник не мав жодного кубку серед командних досягнень.
Коноплянка перебрався в іспанський клуб у міжсезоння-2015. В першому офіційному матчі за нову команду поступився Суперкубком УЄФА Барселоні. 22 травня півзахисник і його колектив мають шанс здобути ще один трофей у фіналі Кубку Іспанії проти тієї ж “Барселони”.
10. Президентські охоронці стали найкращими охоронцями Європи
Навіть команда служби безпеки президента України днями посіла перше місце на Чемпіонаті Європи з багатоборства тілоохоронців BODYGUARD-2016! Він проходив 14-16 травня у Болгарії.
Українська команда. Фото: unian.net
На конкурсі найсильніших та найнадійніших охоронців українці змагалися з командами з Білорусі, Молдови, Болгарії, Грузії, Румунії та Польщі. В цілому нашу країну на змаганнях представили п’ять команд. Крім президентських бодігардів, за перемогу боролася жіноча команда з Управління державної охорони, Дніпропетровська федерація охоронців, дві команди від Управління охорони по фізичній безпеці Києва Нацполіції – чоловіча і жіноча.
10* Бонусом в хітпараді українських перемог відзначимо і новий кліп британської рок-групи Coldplay, у створенні якого теж брали участь українці
16 травня на своєму каналі в YouTube відома британська рок-група Coldplay презентувала новий кліп на пісню Up&Up.
Вражаюче відео з видовищними спецефектами було створено за участю українських студій Radioaktive Film з Києва і Gloria FX з Дніпра. Зокрема, студія з Дніпра займалася створенням візуальних ефектів. За три дні кліп набрав понад 9 млн. переглядів!
Олександра Горчинська
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас