У найбільших містах України виріс попит на житло, - думки учасників ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найбільших містах України виріс попит на житло, - думки учасників ринку

Нерухомість
2020
У ряді найбільших міст України в квітні 2016 року зріс попит на житло. І, як відзначають ріелтори, посилення інтересу до нерухомості має регіональні особливості.
Одеса
Наприклад, в Одесі житло купували, переважно, з метою подальшої здачі в оренду. «Покупка нерухомості як інвестиція – це, на мій погляд, головний весняний тренд на ринку нерухомості Одеси. Причому купували не те, що більш якісне, а то, що доступніше за ціною. Найбільшу зацікавленість майбутні орендодавці проявляли до об’єктів класу «економ», розташованих в центральній частині міста: це, як правило, квартири в старих будинках, що мають нестандартне планування і вимагають дуже серйозного ремонту”- повідомив провідний фахівець агентства «Олександр-N» Олексій Красотов.
Експерт також зазначив, що для власного проживання покупці, найчастіше, розглядали варіанти у віддалених від центру житлових масивах, причому перевага віддавалася квартирах в новобудовах. Говорячи про середню вартість житла, Олексій Красотов підкреслив, що на діапазон цін накладає відбиток історичний і курортний статус Одеси. «Якщо говорити про дуже усереднені ціни, то на вторинному ринку вартість одно- і двокімнатної квартири класу «економ» коливається в еквіваленті 23-30 тисяч доларів. Квартири класу «бізнес» коштують від 55 до 70 тисяч, а класу «еліт» – від 100 тисяч доларів. Це стосується центральних районів Одеси. У віддалених від центру житлових масивах ціни практично такі ж. Це обумовлено наявністю стандартних планувань, які є великою рідкістю для центральної частини міста. Розвинена транспортна і побутова інфраструктура житлових масивів також є привабливою для покупців. І тому однокімнатна квартира, наприклад, на Черемушках або Таїрова, коштує від 25 до 35 тисяч, двокімнатна – 35-40, а трикімнатна – 35-50 тисяч доларів”, – додав експерт.
За даними Олексія Красотова, в сегменті «еліт» ціни формуються виходячи з характеристик кожного об’єкта. «У такому районі, як Приморський, або в будинках з особливим статусом, вартість двокімнатної квартири може становити еквівалент від 120 тисяч доларів. Також існує пропозиція елітних квартир від 250-300 тисяч доларів», – додав фахівець. Він підкреслив, що, в порівнянні з квітнем 2015 року, різні сегменти житла продемонстрували різну динаміку. Так, ціни квартир класу «економ» в будинках центральної частини Одеси знизилися на 20%, а в житлових масивах – зросли на 10-15%. Ціни квартир класу «бізнес» залишилися на рівні квітня минулого року, додав фахівець.
Дніпропетровськ
У Дніпропетровську активізацію попиту на житло ріелтори пов’язують з виходом ряду нових об’єктів в сегментах первинної нерухомості. “До теперішнього часу рівень цін первинного ринку в Дніпропетровську завжди був вище в порівнянні з вторинним. Скажімо, в докризовий період при середній вартості квадратного метра в центральних районах 1000-1500 доларів на вторинному ринку, квадратний метр в новобудовах коштував 1500-2500 доларів. Зараз ситуація інша: забудовники Дніпропетровська розробили і вивели на ринок проекти, цінова пропозиція по яким або на рівні або нижче цін вторинного ринку, при цьому клас і якість даного житла вище в порівнянні з аналогами вторинного ринку. І, безумовно, покупці почали віддавати перевагу квартирам у новобудовах, навіть не дивлячись на те, що багато об’єктів знаходяться на стадії котллована або коробки”, – повідомив генеральний директор агентства нерухомості «Проспект» Юрій Алексєєнко.
І, додав, що активізація в сегменті первинного житла привела до активізації вторинного ринку. “Бачачи якісну пропозицію і потужну конкуренцію з боку первинного ринку, багато власників квартир, що продаються, прийшли до цілком закономірного висновку: або вони знижують ціну, або зовсім не зможуть продати об’єкт. Можу сказати, що, в порівнянні з квітнем минулого року, обсяг продажів на вторинному ринку Дніпропетровська підвищився приблизно на 5%. І основну частину цих угод складають об’єкти які були виставлені на продаж за адекватною до ринку, а значить підйомною для покупця ціною”, – додав Юрій Алексєєнко.
За даними експерта, вартість квадратного метра нового житла в центральній частині Дніпропетровська на сьогодні становить від 17 000 до 20 000 гривень. В об’єктах, що знаходяться на стадії котловану або віддалених від центру – від 12 000 до 15 000 гривень. На вторинному ринку середня ціна квадратного метра житла класу “економ” склала еквівалент 450-550 доларів, класу “бізнес” – 550-650, і класу “преміум” – 850-1500 доларів за метр.
Харків
Харківські ріелтори активізацію попиту в квітні пов’язують з бажанням покупців і продавців завершити угоди до травневих свят. За даними компанії “ХАН (Харківське агентство нерухомості)”, середня вартість квадратного метра житла на вторинному ринку в сегменті “економ” склала еквівалент 557 доларів, що на 10% нижче в порівнянні з квітнем 2015 року. У сегменті «бізнес» середня ціна в квітні поточного року підвищилася на 21% в порівнянні з квітнем 2015 і склала еквівалент 791 долара за квадратний метр.
«Здешевлення класу «економ» і подорожчання класу «бізнес» чітко говорить про те, що недорогим і не дуже якісним об’єктам вторинного ринку все складніше витримувати конкуренцію з більш якісними пропозиціями вторинного і, особливо, первинного ринків. З’явилася категорія покупців, яка вже сьогодні приймає рішення продати своє житло економ-класу, на виручені гроші придбати квартиру в новобудові і до введення будинку в експлуатацію жити в найманій квартирі. Багато хто готовий чекати рік-півтора заради того, щоб вселитися в нове житло. Тобто сьогодні якість об’єкта нерухомості набуває все більшого значення в порівнянні з ціною», – повідомила керівник компанії «ХАН (Харківське агентство нерухомості)» Світлана Якимова. На думку експерта, активізації ринку нерухомості також сприяло стабільне положення курсу долара.
Київ
За оцінками ріелторів Києва, столичний ринок нерухомості зберіг усталену тенденцію останніх років – зниження вартості.
«Протягом квітня середні ціни пропозицій на вторинному ринку Києва «просіли» в доларах на 1,2-1,8%, а відносно квітня 2015 року середня ціна квадратного метра житла в Києві зменшилася на 12-15% і склала еквівалент 1380-1450 доларів. Беручи до уваги, економічний, політичний і соціальний кризи, для пожвавлення ринку таких знижень поки ще недостатньо. Нагадаю, що в першій половині квітня ще тривало урядова і парламентська криза і існувала загроза позачергових виборів, які на півроку паралізують країну. Це і позначилося на настроях учасників ринку нерухомості. Всі пригальмували: продавці – продавати, покупці – купувати. Новий склад Кабінету Міністрів відклав вибори мінімум до наступної весни. Однак два місяці політичної кризи змусили піти на багато поступок міжнародним партнерам України, наприклад, підвищити на вимогу МВФ ціни на газ. Дане підвищення однозначно мусить відбитися на тенденції ринку нерухомості. Але відчутними ці зміни будуть не раніше осені, коли прийдуть платіжки за опалення», – повідомила комерційний директор міжнародної корпорації «Соломон-груп» Алла Лебединець.
За оцінками експерта, загальне зростання цін комунальних послуг також буде сприяти подальшому здешевленню житла. «Багатьом громадянам доведеться позбавлятися від «зайвих» квартир і будинків. Субсидії на «зайву» нерухомість навряд чи будуть поширюватися, а тому далеко не всі її зможуть утримувати. Тому сплеск пропозиції продажів і оренди таких об’єктів може ще більше прискорити зниження цін до осені», – підкреслила Алла Лебединець. І додала, що подорожчання комунальних послуг підштовхне частину покупців до вибору на користь первинного ринку: «Стандарти якості та енергоефективності житла є істотним аргументом на ринку придбання новобудов. Крім того, забудовники за рахунок власних коштів надають розстрочки на оплату квартир, що будуються, причому терміни дії цих розстрочок нерідко розтягуються і на досить тривалі періоди після спорудження будинку». Втім, як зазначила експерт, низька купівельна спроможність навіть цей інструмент не зробила драйвером продажів в квітні 2016 року.
Харківське Агентство Нерухомості для Finance.UA
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас