Приватизувати за будь-яку ціну: Одеський припортовий завод виставлено на продаж — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватизувати за будь-яку ціну: Одеський припортовий завод виставлено на продаж

Казна та Політика
527
Рішення про продаж держпакету акцій Одеського припортового заводу (ОПЗ) у розмірі 99,6% Кабмін прийняв на засіданні 18 травня. Стартова ціна при проведенні приватизації складе 13,175 млрд гривень, або $521 млн за курсом НБУ. «Ми повинні продемонструвати українцям і всьому світу, що таке відкрита ефективна приватизація», ‒ заявив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
Також уряд затвердив інвестиційні умови приватизації ОПЗ, які передбачають, що конкурс може відбутися тільки за наявності не менше двох учасників (один з яких ‒ нерезидент), при цьому до торгів не допускатимуться компанії з РФ. Конкурсна комісія стане вимагати оголошення остаточних бенефіціарів усіх компаній ‒ потенційних покупців і, в разі необхідності, навіть перевіряти паспорт бенефіціара на відповідність громадянства. На технічну роботу з підготовки ОПЗ до продажу Фонд держмайна вже витратив понад $1 млн.
Фейс контроль
Одеський припортовий завод є другим за величиною виробником в Україні аміаку і карбаміду, і третім ‒ за обсягами випуску азотних добрив, а також займається перевалкою аміаку з країн СНД на морський транспорт для подальшого експорту. Розмови про його продаж ведуться останні 17 років, проте навіть уряду реформаторів було потрібно більше двох років, щоб все-таки зважитися на цей крок. Найближчими днями Фонд держмайна офіційно оголосить про початок продажу. Після цього, через 45 днів, буде призначено сам аукціон. Як раніше зазначав глава Фонду Ігор Білоус, операцію планується закрити до кінця липня.
Певні проблеми викликав той факт, що ОПЗ має $193 млн боргу перед структурами Дмитра Фірташа ‒ Ostchem Holding Ltd ‒ за поставлений в 2013-2014 роках природний газ. Фонд виставляє підприємство на продаж разом із боргом. «Інвестор повинен буде розбиратися з поточною діяльністю, яка включає і цей борг», ‒ повідомив Ігор Білоус, представляючи проект умов приватизації ОПЗ на засіданні Кабміну.
Такий підхід викликав обурення глави парламентського комітету з питань економічної політики Андрія Іванчука. «Заборгованість ОПЗ 5 млрд гривень Ostchem ‒ це злочин. Це фіктивна заборгованість, сформована за рахунок зловживань посадовими особами режиму Януковича. Коли ми зараз інвестора, покупця нашого стратегічного підприємства зобов’яжемо віддати 5 млрд гривень Ostchem, держава на ці 5 млрд гривень отримає менше. Прошу мій виступ вважати депутатським запитом, а відповідний документ я направлю генеральному прокурору», ‒ попередив Андрій Іванчук під час засідання Кабінету міністрів.
Як відомо, компанія Ostchem для погашення цього боргу звернулася в Стокгольмський арбітраж. Причому вимагає не тільки повернення основного боргу, а й сплати штрафів з пенею, що в сумі збільшує борг до $230 млн. 31 березня 2016 року Стокгольмський арбітраж задовольнив клопотання Ostchem Holding Ltd. (входить у Group DF) і наказав ОПЗ до 31 серпня 2016 року утриматися від відчуження або обтяження будь-яким чином його необоротних активів.
Досить своєрідно на цю тему висловився міністр внутрішніх справ Арсен Аваков: «Мені стало відомо, що на сьогодні ОПЗ, нібито, має «заборгованість» приблизно в $200 млн перед групою Ostchem Дмитра Фірташа. Водночас ця компанія має мільярдні борги перед державою за газ. Частину з цих боргів виплачено, частину ‒ ні, частину реструктуризовано. Важливо, щоб Ostchem своїми вимогами, які, впевнений, не витримають нормального аудиту, не заблокувала процес приватизації».
Ігор Білоус запевнив усіх чиновників, що наявність цього боргу приватизації ОПЗ нічим не загрожує. Проте міністр фінансів Олександр Данилюк все-таки утримався при голосуванні з питання приватизації.
Впираємося в газ
І все ж тема газу й ОПЗ не вичерпується проблемою з боргом. Природний газ ‒ основна сировина для виробництва продукції ОПЗ. Можливість отримувати дешевий газ стане головним аргументом для потенційних покупців при вирішенні, скільки заплатити за завод.
«Мінеральні добрива ‒ дуже хороший актив, вони завжди матимуть попит на ринку. ОПЗ в основному працює на експорт, тож це привабливий об’єкт, і коштує він не менше $600 млн, однак все залежить від поставок газу і ціни на нього», ‒ пояснює Дмитро Гордійчук, керівник консалтингового проекту «Інформіндустрія».
ОПЗ ‒ один із найсучасніших заводів, там постійно проводилася модернізація. Сьогодні він має в своєму розпорядженні дві установки з виробництва аміаку потужністю 900 000 тонн в рік, і дві ‒ з виробництва карбаміду на 600 000 тон. На жаль, внаслідок високої ціни на газ одна з аміачних установок простоює. Перший квартал 2016 року ОПЗ закінчив із чистим збитком у розмірі 418,65 млн гривень, тоді як за аналогічний період 2015 року підприємство отримало прибуток ‒ 90 млн гривень. Виторг ОПЗ впав у 1,9 рази ‒ до 1,719 млрд гривень.
Як пояснив Forbes Дмитро Гордійчук, ситуація на світовому ринку мінеральних добрив не найгірша. Так, зараз іде сезонне зниження попиту на добрива. Китай ‒ основний генератор світових цін на сировину ‒ показує куди менші темпи зростання, ніж від нього очікував світ, але все ж не критичні. Ціни на міндобрива знижуються, втім, цілком привабливі для виробництва. ОПЗ цілком міг би працювати на повну потужність і збувати свій товар на експорт, але проблема ‒ в ціні на газ. Завод споживає трохи менше 2 млрд кубометрів газу на рік.
Газ за прийнятною ціною могла б забезпечити «Укрнафта», підконтрольна групі «Приват». По-перше, це практично весь її видобуток і стабільний гарантований ринок збуту, по-друге, саме для цього Ігор Коломойський і його компанія «Нортіма» ще в 2009 році виграли перший конкурс з продажу ОПЗ. Компанія запропонувала близько $500 млн, але тоді конкурс скасували. «Нортіма» подала позови в суд з вимогою визнати її переможцем; цей судовий спір актуальний донині. Щоправда, з одним нюансом: «Нортіма» буде відстоювати свої права, якщо ціна продажу ОПЗ новому власнику буде меншою $500 млн. Затверджена стартова ціна вища. Але чи влаштує вона покупців, і на які економічні показники ті будуть орієнтуватися, поки що сказати складно.
Так, наприклад, у 2015 році завод отримав чистий прибуток 211 млн гривень проти чистого збитку 270 млн гривень в 2014-му. Його чистий дохід зріс у 2,1 рази ‒ до 11,195 млрд гривень. Але в 2016 році ‒ знову збитки. До того ж весь минулий рік завод оточували скандали, пов’язані з тим, що він співпрацює з маловідомими офшорними фірмами, такими як Newscope estates limited (Великобританія), Expotrade Global Limited (Гонконг) і Antra GmbH (Австрія).
Національне антикорупційне бюро виявило, що ці фірми отримували продукцію підприємства за заниженими цінами. У причетності до цих схем підозрювалося оточення екс-прем’єра Яценюка і президента Порошенка. Сьогодні ці фірми вже не працюють із заводом. А Солом’янський суд Києва заборонив НАБУ проводити подальше розслідування.
На засіданні Кабінету міністрів прем’єр Володимир Гройсман заявив, що кілька відомих світових фірм цікавилися придбанням ОПЗ, однак не озвучив їх конкретні назви. Україна зробила досить багато кроків для впровадження відкритого ринку газу: дозволено віртуальний реверс зі Словаччиною, збільшується пропускна здатність трубопроводів на кордоні Польщі та Угорщини, допрацьовуються правила для роботи незалежних газових трейдерів. Міністр ПЕК Ігор Насалик пообіцяв, що законодавче регулювання вільного ринку буде завершено через два місяці. Перераховані фактори можуть посприяти залученню іменитих покупців і підвищити ціну вітчизняного активу.
Інна Коваль
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас