Стабільність на міжбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабільність на міжбанку

Валюта
855
Минулий тиждень для прихильників зберігати заощадження в доларі виявився вельми радісним, чого зовсім не скажеш про прихильників гривні. У вівторок 10 травня торги по долару на міжбанківському ринку стартували з рівня 25,13/25,17 гривень – віртуально. Американська валюта, не залишаючи віртуальну сферу, консолідувалася на позначці 25,12 / 25,18 гривень.
“Близько 10:45, валютний міжбанк нарешті вийшов в реальну сферу котируваннями 25,14 / 25,20 гривень за долар. Покупців валюти в той день було більше. До 11:05 курс безготівкового долара стараннями покупців став ще вище, піднявшись до позначки 25,15/25,25 гривень”, – коментує фінансовий відділ Finance.UA.
Курс кинувся вгору
За другий тиждень травня офіційний курс, що встановлюється Національним банком виріс практично на 0,55%, з 25,1626 грн до 25,3129 грн. Євро також не забарився з ростом, за тиждень 0,13%, з 28,864 грн до 28,9022 грн. Спираючись на дані НБУ, середньозважений курс долара на міжбанку показав незначну динаміку зростання в попиті 0,63% і 1,19% в пропозиції, збільшившись з 25,15 грн до 25,31 грн, або на 0,63%. Середній ринковий курс на кінець тижня склав 25,0414 грн і 25,3858 грн. За даними п’ятниці 13 травня на 13.00, середньозважений курс на міжбанку склав 25,4522 грн, при обсязі продажів 97,97 млн доларів. Фактично в ході торгів на минулому тижні Національний банк не приймав значної участі.
“Зростання курсу долара на Міжбанку, яке ми спостерігали минулого тижня, носило ситуативний характер. По-перше, валюта зростала в ціні через відкладений за вихідні на початку травня попит. За минулий тиждень він був задоволений повною мірою. Друга причина тимчасового незначного зростання – перехід банків на пом’якшені адміністративні заходи Нацбанку. До слова, цією ситуацією, в свою чергу, скористалися і експортери, які в очікуванні вигіднішого курсу не поспішали проводити операції, що також рухало котирування іноземної валюти вгору”, – пояснює причини зростання американської валюти директор казначейства Банку Кредит Дніпро, Олег Курінний.
За словами Курінного, валютні коливання були зовсім не критичні. Навіть в умовах підвищеного попиту інвалюти на ринку було достатньо коштів, щоб скорегувати курс без втручання Національного банку. По суті, за цей час зростання було незначним – в районі 20-30 копійок.
На думку Олени Коробкової виконавчого директора НАБУ, вже давно пора звикнути до думки про плаваючий курс валют і не сприймати незначні його коливання, як загрозу девальвації гривні. Наприклад, вчора національна валюта на міжбанку вже трохи зміцнилася і НБУ викупив 30 млн доларів за курсом 25,2657 гривень за долар. З початку місяця НБУ вже придбав 124 млн доларів, а з початку року чиста купівля валюти Нацбанком в резерви склала 565 млн доларів.
“Коливання курсу відображають співвідношення попиту і пропозиції на валюті, яке змінюється щодня. НБУ виходить на торги в той день, коли бачимо надмірне перевищення попиту над пропозицією, або навпаки “, – впевнена Коробкова.
За даними порталу Finance.UA, вчорашній ранок на міжбанку дійсно почався зниженням валютних котирувань. Торги на міжбанку в секторі американської валюти стартували з рівнів попереднього дня закриття 25,36 / 25,40 гривень за долар – віртуально. Не виходячи з віртуальної сфери, близько 10:30 долар обвалився до 25,25 / 25,35 гривень за долар. До 10:50 Курс долара, залишаючи віртуальну сферу, консолідувався на позначці 25,29 / 25,33 гривень за долар. Після 11:05 ринок безготівкового долара констатував відносну стабільність – 25,25 / 25,33 гривень за долар.
Незважаючи на те, що минулого тижня Національний банк затаївся з бажанням виходити на аукціон, вчорашня пропозиція на ринку почала превалювати над попитом, що і стало причиною виходу регулятора з валютним аукціоном по покупці.
“До речі, останнім часом, викуп Нацбанком валюти на міжбанку – досить часте явище, спрямоване на те, щоб збалансувати попит і пропозицію і поповнити свої золотовалютні резерви, – продовжує Олег Курінний, – На цьому тижні ситуація на безготівковому ринку стабілізувалася. І підстав для якихось серйозних коливань найближчим часом ми не бачимо. По-перше, досить впевненим позиціям гривні сприяє поліпшення економічної ситуації – зростання промислового виробництва, роздрібних продажів. Крім того, надходження валюти на наші ринки забезпечується за рахунок активного бізнес-сезону у представників однієї з найбільш експортоорієнтованих галузей української економіки – металовиробників”.
Тренди на стабільність
Не лякає ринок і той факт, що з 18 травня починаються виплати вкладникам банку Хрещатик. Загальна сума виплат становить 2,3 млрд гривень. Дана сума практично в 7 разів менше, ніж сума виплати по Дельта банку і в 2,7 рази нижче, ніж сума по банку Фінанси і Кредит.
“У цьому році НБУ не проводив емісію, тобто друкований грошовий верстат для ФГВФО не запускався. Ми не очікуємо різкої девальвації після початку виплат 18 травня 2016 “, – зазначає Олена Коробкова.
Психологічно позитивно на ринок впливають оптимістичні прогнози щодо співпраці України з МВФ про надання Україні кредитного траншу в розмірі 1,7 млрд дол США, що в подальшому також посприяє зміцненню гривні, впевнені фінансисти. Реальну ймовірність отримання траншу в МВФ вже підтвердили такі міжнародні рейтингові агентства, як Moody’s і Fitch.
Прогнози Fitch такі, що в разі відновлення співпраці з ключовим кредитором – МВФ, вже в липні поточного року Україна отримає кредит в обсязі 1,7 млрд доларів, проте агентство не виключає подальші затримки з фінансування з боку міжнародного кредитора.
“Fitch очікує, що новий уряд України, обрання якого дозволило подолати політичну кризу в країні, повернеться до плану реформ, що забезпечить отримання третього траншу кредиту від МВФ в обсязі 1,7 мільярда доларів вже на початку третього кварталу року, – йдеться в повідомленні. – Разом з тим, варто визнати, що коаліція, котра затвердила нинішній склад уряду, є дуже нестійкою. У зв’язку з цим Fitch не виключає, що реформи можуть виявитися ситуативними, а це може привести до подальших затримок фінансування з боку МВФ”.
З трендів, які в подальшому зможуть посприяти збереженню впевнених позицій національної валюти, можуть стати позитивні прогнози щодо врожаю 2016 року і, відповідно, зростання обсягу експортних операцій в українських аграріїв.
Прогноз на долар
Як прогнозує ринок, курс продовжить коливатися в діапазоні 24,70-25,50 гривень за долар. До кінця поточного тижня офіційний курс долара буде перебувати в діапазоні 25,3-25,5 грн, а курс євро – 28,5 грн. Такий прогноз озвучив Кирило Дьомін, аналітик компанії Альпарі. Він також згоден з колегами в тому, що найбільш позитивним фактором для стабілізації і переведення динаміки курсу в бік зміцнення національної валюти стане заява місії МВФ 18 травня. З негативних чинників, Кирил Дьомін відніс зниження світових цін на сировину і зростання індексу долара в зв’язку з появою розбіжностей всередині ФРС США про доцільність підняття облікової ставки в 2016 році. На його думку, ці чинники можуть частково нівелювати позитивне рішення МВФ і посилити тиск на курс гривні.
А поки можна говорити що сьогодні ситуація на міжбанку цілком спокійна і, мабуть, найбільш стабільна за останні два роки. Олег Курінний прогнозує, що найближчим часом ринок не очікує серйозних коливань. Міжбанківський курс гривні, швидше за все, так і буде залишатися в районі 25,00 гривень за долар.
Юлія Бондарь
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас