Фахівці IBM Research першими створили пам'ять PCM, здатну зберігати три біти в одній комірці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фахівці IBM Research першими створили пам'ять PCM, здатну зберігати три біти в одній комірці

Технології&Авто
458
Фахівці IBM Research зробили інженерний прорив, який, як стверджується, може посприяти реалізації сценарію переходу електронних пристроїв зі звичної пам’яті DRAM і NAND на більш швидку і надійну пам’ять на основі фазового переходу (PCM, phase change memory).
Це новий тип енергонезалежної пам’яті, принцип роботи якої грунтується на унікальному поведінці халькогеніду, матеріалу, що використовується в перезаписуваних оптичних носіях. Кристалічний і аморфний стан халькогеніду кардинально різняться електричним опором, а це лежить в основі зберігання інформації. Аморфний стан, що характеризує високим опором, використовується для представлення двійкового 0, a кристалічний стан, що володіє низьким рівнем опору, представляє 1. Для перемикання між станами використовуються середні і високі струми, тоді як зчитування здійснюється при малому тоці.
До сих пір головними перешкодами на шляху комерціалізації пам’яті PCM були її висока вартість і дуже низька щільність – не більше одного біта на клітинку. Це обмеження унеможливлювало застосування пам’яті PCM в ноутбуках або смартфонах.
Вченим з IBM Research першим вдалося створити пам’ять PCM, здатну зберігати три біти в одній комірці. Для цього вченим довелося ретельно вивчити реакцію кристалів на високі температури. Це величезне досягнення, яким IBM вбила двох зайців одночасно: підвищила щільність зберігання і знизила питому вартість зберігання, зробивши PCM значно дешевше DRAM і наблизивши до флеш-пам’яті.
До переваг PCM можна віднести поєднання високої продуктивності, майже такий же, як у DRAM, з енергонезалежністю флеш-пам’яті. Більш того, від флеш-пам’яті PCM відрізняється більш тривалим терміном служби – до 10 млн циклів перезапису проти 3000 перезаписів у флеш-пам’яті.
За словами IBM, сценаріїв використання такої пам’яті море, від заміни RAM в настільних комп’ютерах до створення гібридних конфігурацій разом з флеш-пам’яттю для мобільних пристроїв.
За матеріалами:
The Verge
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас