ICU погіршила прогноз зростання ВВП України в 2016 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU погіршила прогноз зростання ВВП України в 2016 році

Казна та Політика
667
Група ICU погіршила прогноз зростання ВВП України в 2016 році з 2,6% до 2,1%. Про це йдеться в травневому макроекономічному звіті групи.
“Ми трохи скорегували наш прогноз через сукупність факторів, які стримували зростання економіки на початку року: дуже консервативної фіскальної політики, стагнації широкої грошової пропозиції і низький попит на український експорт. У той же час ми оптимістично оцінюємо подальші перспективи зростання економіки України, – зазначив керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен.
За його словами, починаючи з другого кварталу економіка почала відновлюватися більш високими темпами. “Це поки не дуже помітно звичайним громадянам, але ключові макропоказники свідчать про це. Економічне зростання за підсумками року буде вище, ніж його очікують уряд і НБУ. У нашого оптимістичного прогнозу є підстави”, – сказав він.
Експерти ICU вважають, що одним з факторів прискорення зростання економіки України у другому кварталі буде збільшення державних витрат.
“Державний бюджет на 2016 рік був сформований з дефіцитом 3,7% ВВП. Але в першому кварталі він виконувався з профіцитом, так як фінансова ситуація на міжнародних ринках і внутрішня політична ситуація навколо переформатування уряду вимагали жорсткої політики в управлінні фінансами. Зараз ми бачимо, що фіскальне стиснення, яке було в першому кварталі, вже не буде використовуватися урядом до кінця року. Починаючи з другого кварталу, в рамках виконання закону “Про держбюджет” витрачання бюджетних коштів буде поступово збільшуватися, держава буде направляти більше грошей в економіку. Зокрема, на капітальне будівництво “, – сказав Вальчишен.
У макроекономічному звіті групи ICU також зазначається, що слідом за державним почнеться пожвавлення і в приватному секторі економіки.
“Слідом за зниженням інфляції буде поступово пом’якшуватися і монетарна політика. Зокрема, НБУ почав знижувати облікову ставку, і цей процес продовжиться в нинішньому році, що в підсумку підштовхне до поступового зниження процентних ставок по кредитах. Таким чином, кредити стануть доступніші, і ми очікуємо, що з другого півріччя сукупний кредитний потік банків (різниця між видачею кредитів і їх погашенням) буде позитивним”, – сказав експерт.
Доступність кредитів, як зазначає ICU, пожвавить підприємства і буде стимулювати в тому числі поступове відновлення зарплат у приватному секторі. Це підтримає споживання в економіці і, зокрема, сектор торгівлі та сектор послуг.
У 2016-2017 роках, за прогнозами групи ICU, вплив зовнішніх ринків на українську економіку буде незначним.
“Ситуація на зовнішніх ринках в кінці квітня трохи покращилася: підвищилися ціни на всі сировинні товари. Але це явище тимчасове. В українській економіці експорт перестає грати ключову роль, поступово економіка буде перебудовуватися на внутрішні ресурси”, – резюмував Вальчишен.
Як повідомлялося, в першому кварталі 2016 року ВВП України зріс на 0,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2015 року.
За підсумками 2015 року в цілому ВВП знизився на 9,9%.
На 2016 рік НБУ і Мінекономрозвитку погіршили прогноз зростання ВВП з 2% до 1%, проте на початку травня перший віце-прем’єр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів знову спрогнозував зростання економіки України в 2016 році на 2%.
Європейський банк реконструкції і розвитку підтвердив оцінку зростання ВВП України в 2016 році на 2%, а Міжнародний валютний фонд у квітні зберіг прогноз зростання економіки України в 2016 році на 1,5%.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас