СБУ повернула вилучені сервери компанії NIC.ua — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБУ повернула вилучені сервери компанії NIC.ua

Кримінал
546
Торік обшук в компанії NIC.ua, що надає послуги доменного реєстратора і хостингу, став однією з найбільш резонансних подій року. Поки на серверах шукали дані сепаратистів, в офлайн пішло близько 30 тис сайтів. У червні того ж року суд постановив віддати компанії вилучене обладнання, і в квітні цього року СБУ повернула NIC.ua її сервери.
За оцінками компанії, обладнання в цілості. “У травні минулого року нам вдалося відновити 99,9% сайтів клієнтів, і завдяки поверненню обладнання ми плануємо відновити 0,1%, що залишилися”, – розповідає глава компанії Андрій Хветкевич.
Як пояснюють в компанії, сервери повернули завдяки втручанню ІнАУ: асоціація надала співробітникам СБУ ресурси для копіювання даних з серверів, щоб стало можливо повернути їх власнику.
У компанії лише приблизно оцінюють збитки від обшуку і вилучення обладнання. Близько $ 50 000 пішло, щоб перенести копії сайтів в хмару в Варшаві та обслуговувати цю хмару. Через перерви в послугах компанія втрачала близько $ 1000 щодня два місяці поспіль, поки не отримала копії сайтів і не відновила їх.
За словами Андрія, співробітники компанії працювали по 12-14 годин без вихідних, щоб по максимуму мінімізувати збиток. “Хоча у наших клієнтів зупинився бізнес, не працювали сайти, а вони писали нам: “Хлопці, тримайтеся!”, – каже Хветкевич. На ньому особисто ситуація позначилася досить важко. Близько року компанія очікувала обладнання і намагалася зберегти бізнес. “Весь цей рік я постійно був в стані стресу або депресії. Взимку мені довелося виїхати на п’ять місяців, я побував в декількох нових країнах і відновився завдяки інтенсивним медитаціям”, – розповідає він.
Але ці труднощі мали для компанії і позитивні наслідки, зокрема, Андрій навчився керувати бізнесом з будь-якої точки світу, дав більше самостійності співробітникам. Зараз Хветкевич живе в США, куди переїхав, щоб шукати для компанії інвестиції. За його словами, зараз йдуть переговори з декількома потенційними приватними інвесторами.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас