Заборона на експорт деревини заблокувала €1,2 млрд від ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заборона на експорт деревини заблокувала €1,2 млрд від ЄС

Казна та Політика
1225
Заборона на експорт необробленої деревини перешкоджає отриманню Україною другого і третього траншу макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом 1,2 млрд євро.
Про це заявила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі – торговий представник України Наталія Микольська.
За її словами, Україні необхідно якомога швидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, адже заборона на експорт лісу-кругляка є перешкодою в отриманні чергового траншу макрофінансової допомоги від ЄС.
“Усунення цього фактора в торговельній сфері є необхідною умовою для продовження реалізації в Україні третьої програми макрофінансової допомоги ЄС, де 2-й і 3-й транші – це сумарно 1,2 млрд євро, а також для подальшої лібералізації торгівлі з ЄС”, – повідомила Микольська під час розширеної наради з проблематики торгівлі необробленою деревиною.
Як повідомлялося, Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати 10-річну заборону на експорт необробленої деревини та врегулювати цей ринок шляхом введення її продажу через аукціони.
У зв’язку з відставкою уряду Яценюка, цей законопроект не був прийнятий.
Зараз відомо, що для вирішення питання експорту з України лісу-кругляка буде розроблений новий законопроект, який повинен враховувати як інтереси Києва, так і інтереси Євросоюзу.
Про це в кінці квітня повідомила віце-прем’єр з євроінтеграції в новому уряді Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Мораторій був прийнятий в минулому році з метою захистити українських виробників, так як більшість сировини традиційно йшла на експорт.
Спочатку було зрозуміло, що така норма порушує як умови членства України в СОТ, так і положення Угоди про асоціацію з ЄС.
Як відомо, 22 травня 2015 року Україна і ЄС підписали Меморандум про отримання Україною макрофінансової допомоги в 1,8 млрд євро, яка надходить трьома траншами. Перший транш отриманий в 2015 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас