Його всі ненавиділи. Компанія Google вирішила поховати технологію Adobe Flash — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Його всі ненавиділи. Компанія Google вирішила поховати технологію Adobe Flash

Технології&Авто
2700
У 2010-му році в самий розпал війни між Apple і Google за ринок смартфонів, технологія Adobe Flash стала головним аргументом. Причому, з обох сторін. Сьогодні стало очевидно, що Стів Джобс мав рацію. У 2016-му році Flash остаточно піде в історію.
Колись Flash здавався дивом.
На цій технології трималася вся мультимедійна складова світового інтернету. Flash був основою для відео та ігри в онлайн.
Стіва Джобса вважали божевільним за те, що він випустив iPhone, а потім і iPad без підтримки Flash. Як же мобільні ігри і відео, запитували обурені користувачі? Але Apple встала на бiк більш прогресивного стандарту HTML5, який в ті часи був ще в дивину.
Рівень критики просто зашкалював. Використовуючи цю ситуацію, Google особливо акцентувала увагу на тому, що в новій операційній системі Android є підтримка Flash.
Скандал набув епічних масштабiв, коли Стів Джобс опублікував на сайті Apple відкритий лист до користувачів.
У ньому він послідовно перерахував всі мінуси Flash і заявив, що на мобільних пристроях Apple підтримки цієї застарілої технології ніколи не буде.
Це було в квітні 2010 року.
Знадобилося 6 років, щоб довести справу Джобса до кінця. Цiкаво, що останній цвях в кришку труни Flash забиває якраз Google.
Кінець Flash
Зараз вже мало хто пам’ятає, що з Flash починалася історія браузера Google Chrome. Наявність вбудованого Флеш-плеєра була “фішкою” нового браузера в середині 2000-х. Користувачеві не потрібно було встановлювати плеєр окремо, це був великий плюс у порівнянні з Internet Explorer і Mozilla Firefox.
Але це було давно. А до 2010 року в Google вже розуміли недолугість Flash. Можливо, навіть тоді, коли хизувалися підтримкою Flash в Android, щоб утерти ніс Apple. Просто інших козирів в далекому 2010-му тоді ще юного Android не було.
Йшли роки, і користувачі згадували про Flash все рідше. Сотні мільйонів власників iPhone і iPad практично перестали зустрічатися з онлайн-відео, яке б не відтворювалося на їхніх пристроях. А про онлайн-ігри всі давно забули, враховуючи сотні тисяч доступних ігор в App Store.
З Android сталося те ж саме.
Далi – бiльше. Сервіс YouTube, що належить Google, переключився на HTML5 за замовчуванням з січня 2015 року.
З листопада 2015 року Chrome за замовчуванням блокує рекламні банери, написані на Flash.
А тепер Google без зайвого пафосу включить в Chrome відтворення онлайн-відео за замовчуванням в прогресивному HTML5. А Flash стане запасним варіантом. Якщо користувач відкриє сторінку, на якій потрібен Flash, то побачить спливаюче попередження.
Користувач зможе внести сайт у “білий список” і Flash-відео буде відтворюватися на ньому.
Також у Google заявили, що для зручності користувачів внесе в “білий список” 10 популярних сайтів, серед яких Facebook, Twitter, YouTube, Amazon, а також популярні в країнах колишнього СНД ВКонтакте, Яндекс і Mail.Ru.
Така підтримка триватиме до кінця 2017 року, після чого ці сайти будуть оброблятися Chrome на загальних підставах.
Чим поганий Flash
Стів Джобс мав рацію. Сьогодні не залишилося людини в IT-індустрії, яка не визнавала би, що технологія Flash безнадійно застаріла. Новий формат HTML5 не вимагає окремого плагіна в браузері, не так сильно завантажує процесор і менше розряджає батареї мобільних пристроїв.
До інших недолікiв Flash причислюють серйозні діри в безпеці. Уразливості в Flash з’являлися настільки часто, що багато експертів називали технологію головною насолодою для хакерів і закликали поховати її як можна швидше.
Цю точку зору чітко сформулював влітку 2015 року голова інформаційної безпеки Facebook Алекс Стамос. “Adobe давно пора назвати дату закінчення роботи Flash, а розробникам браузерів припинити підтримку цієї технології”, – заявив він.
Простіше кажучи, Flash давно ненавиділи буквально всі.
За словами американського експерта з комп’ютерної безпеки Грема Клулі, єдиними, хто любив Flash, були кіберзлочинці.
Рішення, яке сьогодні прийняв Google, є кінцем епохи Flash, вважає оглядач Engadget Джон Фінгас.
Це розуміють і в Adobe. В інтерв’ю виданню Fortune представник компанії заявив, що Adobe щільно співпрацює з Google і іншими компаніями, щоб прискорити повсюдне прийняття прогресивного стандарту HTML5.
Олексій Бондарєв
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас