Фонд гарантування 18 травня почне виплати вкладникам банку "Хрещатик" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонд гарантування 18 травня почне виплати вкладникам банку "Хрещатик"

Кредит&Депозит
1728
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) 18 травня розпочинає виплати вкладникам банку “Хрещатик” за договорами, термін дії яких закінчився до 4 травня 2016 року, через установи чотирьох банків-агентів в залежності від зазначеного в договорі регіону, повідомляється на веб-сайті Фонду .
Згідно з повідомленням, виплати будуть проводитися через установи Ощадбанку (Вінницька, Івано-Франківська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Тернопільська області), банку ПУМБ (Донецька Житомирська, Луганська, Львівська, Хмельницька області, Крим і Севастополь), банку “Південний” (Волинська , Дніпропетровська, Закарпатська, Запорізька, Кіровоградська, Миколаївська, Одеська, Харківська, Херсонська, Черкаська, Чернігівська, Чернівецька області), Укрсиббанку (Київська область і Київ).
Про умови та порядок виплат за договорами, термін дії яких закінчився після 4 травня, Фонд повідомить додатково.
Як повідомлялося, Фонд гарантування термін початок виплат переніс на кілька днів пізніше з раніше запланованої дати – не пізніше 18 травня – в зв’язку з пошуком можливості виведення банку з ринку за допомогою інвестора.
Нацбанк України від 5 квітня оголосив про визнання неплатоспроможним банку “Хрещатик” і передачі його ФГВФО під тимчасову адміністрацію. До теперішнього часу термін тимчасової адміністрації діє до 4 червня включно.
Вкладниками банку є 308 тис. фізичних осіб, 98,7% з них отримають в повному обсязі відшкодування гарантованої суми (до 200 тис. грн). Загальна сума до відшкодування становить 2,8 млрд грн.
Основною причиною неплатоспроможності банку НБУ і київська влада назвала небажання інших акціонерів вкладати в його докапіталізацію, загальні потреби в якій НБУ за підсумками стрес-тестів оцінив в 1,25 млрд грн до червня 2017 року, в тому числі 600 млн грн – до 1 травня поточного року.
Крім того, Нацбанк направив до правоохоронних органів відомості, що свідчать про організовану злочинну діяльність в банку “Хрещатик”.
Як зазначає Нацбанк, проблеми в банку активізувалися після того, як в кінці березня – початку квітня юридичні особи здійснили операції з поточної діяльності, в тому числі перевели кошти на свої рахунки в інших банках на загальну суму 840 млн грн. Крім того, встановлені факти здійснення банком у вихідні дні операцій по “дробленню” коштів юрособами з подальшим перерахуванням на поточні рахунки фізичних осіб на загальну суму 23 млн грн.
За оцінкою НБУ, саме такі дії пов’язаних осіб призвели до погіршення фінансового стану банку “Хрещатик”, показали небажання окремих акціонерів рятувати його і впливають на виконання банком зобов’язань перед іншими кредиторами – юридичними та фізичними особами, в тому числі мають депозити понад 200 тис. грн.
Згідно з останньою структурою власності банку, його найбільшими співвласниками виступають Андрій Іванов (37,44%), Микола Солдатенко (24,24%) і Київська міськдержадміністрація (25%).
А. Іванов є молодшим партнером “Київської інвестиційної групи”, М.Солдатенко – екс-співвласник “Запоріжсталі”, міноритарний акціонер Індустріалбанку.
Банк “Хрещатик” заснований в 1993 році. За розміром загальних активів на 1 жовтня 2015 року (10,09 млрд грн) займав 18-е місце серед 123 українських банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас