У НБУ повідомили, коли стане можливим зниження ставок за гривневими кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У НБУ повідомили, коли стане можливим зниження ставок за гривневими кредитами

Кредит&Депозит
1914
Зниження ставок за банківськими кредитами в гривні нижче 10% можливе в перспективі 5 років за умови, що ставки за депозитами будуть на рівні близько 5%, а також при реформуванні судової та податкової систем в Україні.
Такими прогнозами поділився заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб.
“Якщо ми говоримо про те, що інфляція через 2-3 роки знизиться до 5%, і дійсно відбудуться зміни в судовій і податковій системах, то в перспективі 5 років ставки за гривневими кредитами нижче 10% цілком можливі. Тоді ставки за депозитами будуть близько 5%, і це ще один виклик для банкірів – чи зможуть вони залучати депозити за такими ставками”, – сказав Сологуб.
Він підкреслив, що при бажанні отримувати кредити під 3% річних, потрібно бути готовим покласти в банк депозит під 1%.
“Ви готові покласти депозит під такий відсоток? Думаю, українці поки не готові”, – додав Сологуб.
Ставка за кредитом, як пояснив заступник глави НБУ, являє собою ставку за депозитом і маржу банку, яка є мірою банківських ризиків, які в даний час знаходяться на високому рівні через слабість української юридичної системи, що не гарантує захист прав кредиторів.
Нагадаємо, банківська система України, за оцінками фінансистів, на поточний момент володіє достатнім обсягом доступної для кредитування ліквідності, проте банки не ризикують спрямовувати кошти на довгострокове кредитування з різних причин, включаючи низький рівень інвестиційної привабливості України, ризики платоспроможності позичальників, значний обсяг проблемних кредитів і ризики судової системи.
Раніше Національний банк повідомляв, що очікує відновлення кредитування не раніше кінця 2016 року за умови прийняття певних законів щодо захисту прав кредиторів, проведення судової реформи та реформи роботи правоохоронних органів з проблемними позичальниками.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас