"Газпром" продає свою частку акцій Eesti Gaas — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" продає свою частку акцій Eesti Gaas

Фондовий ринок
243
ПАТ “Газпром” продало 37% акцій газорозподільного підприємства AS Eesti Gaas. Про це повідомив після підписання документа про купівлю-продаж член правління Infortar і голова ради Eesti Gaas Айн Ханшмідт.
“Газпром” продає свою частку Trilini Energy OU, дочірній структурі естонської інвестиційної компанії AS Infortar.
“Ми рухаємося у відповідності зі своїм планом дій – в лютому ми купили 51% участь у Fortum, а тепер купуємо 37%-ву частку у “Газпрому”, якому було представлено ту ж пропозицію, що і Fortum”, – сказав Ханшмідт.
Операцію має схвалити департамент конкуренції Естонії. Після чого частка Trilini Energy зросте до 88%.
Наступним етапом Ханшмідт називає переговори з Itera Latvija, що володіє 10% Eesti Gaas, а слідом за цим – переговори з міноритарними акціонерами.
Trilini Energy викупила 51,4% акцій підприємства у фінського енергетичного концерну Fortum Heat and Gas OY в кінці лютого. У березні департамент конкуренції дав дозвіл на угоду. Fortum заявляв, що її вартість (до вирахування податків) становила 12 млн євро.
У квітні було обрано нову раду Eesti Gaas.
Infortar – інвестиційна компанія з власним капіталом в 404 млн євро, що діє в сферах судноплавства, нерухомості, готельного бізнесу та поліграфії, володіє 38% судноплавної AS Tallink Grupp, друкарнею AS Vaba Maa, є девелопером торгово-розважального центру Tallink City.
Інвесткомпанії належать 57% Trilini Energy, створеної спеціально для покупки Eesti Gaas. У числі акціонерів Trilini Energy – колишній член правління і ради директорів Eesti Gaas Аарне Саар і заступник голови ради директорів Latvijas gaze Юріс Савіцкіс.
Основна діяльність Eesti Gaas – закупівля, розподіл і продаж газу. Eesti Gaas належать спеціалізується на проектуванні та будівництві газопроводів підприємство AS EG Ehitus, компанія з розподілу газу AS Gaasivorgud, мережа газових автозаправок.
Раніше “Газпром” і Itera Latvija продали свої частки в естонському операторі газотранспортної системи – AS Vorguteenus Valdus, виділеної з Eesti Gaas в рамках виконання закону Естонії “Про природний газ”. Покупцем стала естонська державна електромережева компанія Elering.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас