Чехія включилася у боротьбу за українську робочу силу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія включилася у боротьбу за українську робочу силу

Особисті фінанси
2552
Чехія працевлаштує п’ять тисяч українців. Набиратимуть фахівців через консульство у Львові. Попри високий рівень безробіття, на Західній Україні загострюється конкуренція за кваліфіковану робочу силу.
Йдеться про полегшення процесу отримання довготермінової робочої візи загалом для 5 тисяч українських висококваліфікованих працівників та робітників середньої технічної ланки щороку. Згідно з оприлюдненим урядом механізмом, роботодавець шукає потрібного фахівця, укладає угоду і подає документи в консульську установу. Працівники дипустанови призначають коротку співбесіду з потенційним працівником.
Боротьба за людський ресурс
Середня зарплата інженера-конструктора в Україні 7 тисяч гривень, а в Чехії від тисячі євро (близько 30 тисяч гривень). Отже, існує чималий фінансовий стимул для фахівців. До того ж, каже Бермес, безробіття в західному регіоні набагато вище від офіційних 9 відсотків. “Можемо говорити про 20 відсотків. І значна армія безробітних живе за рахунок прикордонного руху”, – додає голова асоціації. Він запевняє, що зараз у світі йде боротьба не за нафту і газ, а саме за людський ресурс: “Як бачимо, Чехія вступила у боротьбу за український трудовий ресурс, і не лише за той, що вивільнився у час економічної кризи, але й за кваліфікований персонал, що у попиті на нашому ринку. І повірте, до таких кроків вдадуться і решта сусідніх країн”. Щоправда, каже голова асоціації, окремі інвестори самі йдуть на західні регіони і використовують дешеву робочу українську силу, працюючи на давальницькій сировині, але і вони невдовзі можуть відчути нестачу робітників.
Медсестри не мобільні
Разом з тим, медичні сестри – не той прошарок працівників, які активно шукають роботу закордоном, каже співрозмовниця. “Попри те, що середня зарплата сестри лише дві тисячі гривень на місяць, а навантаження шалене, – одиниці беруть характеристики і їдуть. Причому, аж ніяк не до Чехії”, зауважує Ірина Шевчук. Нічого поганого у таких заробітках немає, каже голова асоціації медсестер, бо це практика і європейський досвід. Ймовірно, стримуючим фактором для українських сестер є іноземна мова, яка є обов’язковою умовою працевлаштування у медичній установі.
“Чеські вакансії погоди не роблять”
Разом з тим Марченко констатує, що ринок праці в Україні стрімко оживає і в середньостроковій перспективі можна буде спостерігати зворотні процеси. “Ми спостерігаємо надвисоку активність роботодавців, кількість вакансій зросла на 75 відсотків у порівнянні з минулим роком. Звичайно, рівень оплати значно нижчий, ніж в Чехії, але з часом спеціалістів не вистачатиме і роботодавці змушені будуть піднімати зарплати. Тоді повернуться заробітчани з інших пострадянських країн – працювати вдома стане вигідніше. А от з ЄС заробітчани повернуться не скоро”, – каже Сергій Марченко.
Негативні наслідки у перспективі
У цьому і є найбільша небезпека, вбачає Кравчук. “Держава сплатила за їх освіту. Причому, гідну технічну освіту. Виїхав освічений персонал, податки сплачує в казну іншої країни, соціальні внески теж. Україна ж отримує проблему з наповненням пенсійного фонду”, – зауважує аналітик. Причому, одним підвищенням зарплати кваліфікованого фахівця втримати майже не реально, вважає експерт. “Допоки не буде стабільності і економічного зростання – їхатимуть, легально чи не легально”, – констатує Костянтин Кравчук.
Галина Стадник
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас