Порошенко підписав закон, який полегшує торгівлю уживаними автомобілями — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Порошенко підписав закон, який полегшує торгівлю уживаними автомобілями

Особисті фінанси
3976
Президент України Петро Порошенко підписав закон України №1084-VIII “Про внесення змін до статті 189 Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних товарів”, який полегшує торгівлю уживаними автомобілями.
Як повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради, цей закон за підписом глави держави було повернуто 12 травня 2016 року.
Як повідомлялося, 12 квітня 2016 року парламент прийняв законопроект № 3046-д, який усуває неоднозначні трактування Податкового кодексу щодо визначення термінів і комерційних операцій на ринку уживаних товарів, зокрема, розблокувавши можливість офіційним автодилерам продавати старі автомобілі, сплачуючи ПДВ тільки з маржі.
“Це законопроект про трейд-ін. Його філософія така: якщо сьогодні дилер-платник ПДВ бере машину у неплатника-фізособи і потім знову продає її неплатнику, то держава вимагає довести однорідність: машина повинна бути одного року випуску і однієї моделі, ти зобов’язаний сплатити ПДВ з усієї суми. Тобто, держава один раз вже ПДВ отримала, коли людина купувала машину і претендує повторно. Законопроектом пропонується стягувати (ПДВ – ред.) тільки з маржі “, – пояснював один з авторів документа Роберт Горват під час його представлення в парламенті.
У пояснювальній записці автори законопроекту зазначали: недосконалість податкового законодавства в даній сфері веде до тінізації ринку і пошуку шляхів оптимізації, зокрема, через підміну загальноприйнятої в розвинених країнах світу програми обміну старого автомобіля на новий або інший старий (трейд-ін) різними комісійними схемами, які ніяк не сприяють наповненню бюджету.
“Тепер у автомобілістів є можливість не тільки продавати/купувати своє авто в інтернеті або на базарі, а й віддати його на комісію в салон або на комісійний майданчик (купити авто також можна там з упевненістю, що воно не проблемне і не в угоні або заставі), обміняти його на нове або більш “свіже” з доплатою і т. і “, – написав на своїй сторінці в фейсбуці генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас