Оренда сейфів в українських банках подорожчає на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Оренда сейфів в українських банках подорожчає на 20%

Особисті фінанси
970
Банкиры констатують: попит на оренду скриньок стрімко зростає. В більшості установ, що надають послуги “зберігання під замком”, говорять про збільшення замовлень в 1,5 -2 рази. А середній рівень заповнюваності банківських сейфів за останні рік-півтора утримується біля позначки 95% (в окремих банках — всі 100%). І це при тому, що ще кілька років тому цей показник в цілому по банківській системі країни не перевищував 45-50%.
Подібна любов українців до сейфів пояснюється просто: на тлі зростання злочинності, негативних трендів у банківській системі, непередбачуваних закриттів банків Нацбанком і обмежень регулятора щодо зняття коштів банківські скриньки стали чи не єдиним способом зберігати свої заощадження без головного болю.
“Більший попит на скриньки формується саме через обмеження НБУ. Клієнти не бажають тримати кошти, особливо валютні, на рахунках”, — пояснив UBR.ua перший заступник голови правління банку Михайлівський Віталій Шастун.
Директор департаменту ризик-менеджменту Промінвестбанку Артем Скарупич зазначив, тимчасові сплески попиту на оренду скриньок (перед вихідними, криза тощо) змінилися постійним і стабільним клієнтським інтересом.
“У нас по банку картина така: одна людина здає скриньку, а в черзі на неї вже двоє претендентів”, — сказав Скарупич. Подібну тенденцію відзначає директор департаменту казначейства Євробанку Василь Невмержицький: “Заповнюваність 100% спостерігається вже тривалий період. Клієнти розписують черговість навіть наперед”.
Багатство чи економність?
Паралельно зі зростанням попиту банкіри зафіксували і зміни у вподобаннях клієнтів. Ще 1-1,5 роки тому українці прагнули орендувати невеликі скриньки висотою в 6-7 см, призначені для документів і незначних сум (до $100 тис.). Але, по мірі відтоку грошей з банківської системи апетити орендарів тільки ростуть. Все більшим попитом користуються, зокрема, скриньки від 12 см і вище (вміщають від $600 тис.).
При цьому стверджувати, що великі скриньки негайно ж забиваються виключно знятими з рахунків грошима, банкіри не можуть. “Ми відзначаємо лише факт появи попиту на великі сейфи. Але чи зростає він через потреби клієнтів у більшому об’ємі для зберігання, чи через їхнє бажання оптимізувати витрати, сказати складно. Адже оренда скриньки більшого об’єму — вигідніша. Розрахунок йде від вартості одного кубічного сантиметра, і цей тариф зменшується зі збільшенням об’єму”, — пояснив директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Комерційного індустріального банку Дмитро Федоров.
“Мотивацію людей складно оцінити. Вони просто намагаються захистити свої цінності. А що ними рухає — недовіра до банківської системи чи той факт, що вдома зберігати складно, — невідомо”, — додав директор департаменту ризик-менеджменту Промінвестбанку Артем Скарупич.
Також банкіри помітили збільшення термінів оренди скриньок. Але, позаяк ці терміни, як і розміри скриньок, теж є складовими цінової політики (чим триваліша оренда, тим вигідніша ціна), фінансисти не можуть оцінити, чи дійсно українці користуються сейфами протягом усього “викупленого” часу, чи ж оплачують їх про запас.
“Базова ціна і найвищий тариф встановлюється на термін від 15 до 30 днів. Далі — за зменшенням. Кожен місяць оренди при терміні більше року, обійдеться до 40% дешевше базової вартості. Більшість скриньок в банку заброньовані на півроку і більше. А багато громадян, розуміючи, що будуть користуватися сейфами у будь-якому випадку, вважають за краще фіксувати ціни відразу на рік”, — додав Дмитро Федоров.
На сьогодні терміни оренди варіюються в залежності від місця відділення банку і регіону, але, 60% банківських комірок зарезервовані терміном на рік, а 40% договорів піврічні, відзначають фінансисти.
Дороге зберігання
Високий попит на скриньки і їх досить обмежена пропозиція вже позначилися на цінах. У попередні два роки орендні ставки збільшувалися з причини девальвації гривні. Але зараз на цінову політику фінансистів все частіше впливає попит.
При цьому, банкіри зізнаються: відсоток подорожчання скриньок коливається в залежності від популярності того чи іншого виду сейфів.
“Середні і великі скриньки дають певну прибутковість, дрібні — дуже відстають за цим рівнем. Тому на дрібні скриньки не варто завзято підвищувати тарифи, інакше їх брати взагалі не будуть, вони не окупляться і будуть тільки займати місце в стійці, погіршуючи рентабельність. Діапазон росту може коливатися в межах 5% на дрібні скриньки, 10-15% — на середні і великі”, — зазначив Василь Невмержицький з Євробанку.
Інше бачення в Комерційному індустріальному банку. “Дрібні скриньки — найшвидше розходяться, а брати в користування скриньки по 40 см мало хто собі дозволить. Тому вартість маленьких і не дуже великих скриньок (6-7 см і 12-15 см) зростає найбільше. У деяких банках відзначалося і двократне зростання, наприклад, у другій половині 2015 року”, — констатував Дмитро Федоров.
З початку нинішнього року оренда скриньок у більшості установ вже подорожчала на 5-10%. А до кінця року ціни піднімуться ще на 10-15%, заявляють фінансисти.
“Якщо депозитарій зайнятий повністю, то немає сенсу зменшувати ціну. Точно так само, як немає сенсу її підтримувати, тому що стоїть черга людей, охочих забрати скриньку”, — зазначив Василь Невмержицький.
Віта Філонич
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас