Грають всі - виграє лотерея. Як киянку позбавили 6 мільйонів виграшу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грають всі - виграє лотерея. Як киянку позбавили 6 мільйонів виграшу

Особисті фінанси
2629
“Киянка не змогла відсудити у оператора лотерей виграш в розмірі 6 мільйонів”. Минулого тижня ця новина облетіла всі ЗМІ, побила рекорди по читаності і зібрала тисячі перепостів у Facebook.
В українців неоднозначне ставлення до ігор, вікторин та лотерей. Одні вважають їх обманом споживачів для виманювання коштів і впевнені, що завжди виграють “свої”. Інші ж упевнені, що лотереї – звичайний легальний бізнес зі сфери розваг.
Історія, яка трапилася напередодні з дівчиною, яка зірвала “джек-пот”, підтверджує, що песимістично налаштована частина населення все-таки ближче до істини. Найскладніше в такій справі, як виявилося, не витягнути щасливий квиток, а змусити лотерейників виплатити виграш.
Про те, що оператор лотерей “Патріот” відмовляється виплачувати виграш, ЕП дізналася від тієї самої киянки, яка повинна була стати щасливою власницею 6 млн гривень.
З моменту відмови організатора лотерей виплачувати суперприз ЕП відстежувала, що відбувалося навколо цієї історії, і як проходив судовий процес.
Отже, що ж сталося? Виграла вона насправді, через що лотерейник відступився, і чому суд виніс таке дивне рішення?
Феміда проти фортуни
У квітні 2015 року “Патріот” ввів в обіг лотерейні білети державної грошової лотереї “Своє житло”.
Після початку продажів киянка придбала три квитка і, стерши інформацію на ігровому полі, виявила комбінації з максимальною сумою виграшу: кожен квиток обіцяв їй по 2 млн грн виграшу. На четвертий день після введення квитків в обіг, вона пред’явила їх оператору.
У “Патріоті” підтвердили, що терміни пред’явлення квитків порушені не були, і ніяких зауважень до переможця у компанії не було. Проте, оператор відмовився виплачувати виграш. Лотерейник пояснив це тим, що компанія “Укрспецполіграфія”, яка друкувала квитки, нібито допустила помилку.
Киянка пішла в суд з вимогою визнати за нею право на отримання суперпризу і стягнути з “Патріота” суму виграшу – 6 млн грн. Але суд вирішив, що більш переконливим був відповідач.
На засіданні суду, на якому був присутній автор, представник оператора повідомив про виявлення проблеми з нанесенням ігрової інформації на лотерейні квитки “Своє житло” і недостовірність розподілу призового фонду. Мовляв, у всьому винна друкарня.
“Умовами проведення лотерей було передбачено наявність двох виграшних квитків з суперпризом 2 млн грн, а позивач пред’явив три. Наявність трьох квитків у позивача підтверджує, що квитки виготовлені з порушеннями”, – сказав адвокат.
За словами представника “Патріота”, компанія не має можливості визначити, які саме з цих трьох квитків є достовірними.
“Оператор державних лотерей є єдиною особою, уповноваженою проводити експертизу квитків. Компанія її провела і надала результат, який виявився негативним. Ми вважаємо, що за результатами порушення позивач не має права вимагати стягнення виграшу”, – сказав він.
Представник “Укрспецполіграфія” підтвердив технологічний брак при нанесенні інформації на квитки. Він зазначив, що це сталося через “порушення програмного алгоритму системи формування ігрової інформації”. У зв’язку з цим вся партія поставлених квитків була визнана поліграфічним браком.
У свою чергу адвокат позивача наполягав на тому, що “переможець лотереї не має відношення до здійснення компанією “Патріот” або ТОВ “Укрспецполіграфія” своєї господарської діяльності, тому всі можливі ризики повинні покладатися на оператора лотерей”.
Згідно із законом, зобов’язання щодо забезпечення фінансово-економічних, технологічних, організаційних нормативів покладаються на оператора лотереї.
“Неналежне виконання компанією “Укрспецполіграфія” своїх обов’язків перед відповідачем або відсутність грошових коштів не звільняє оператора лотереї від зобов’язань по виплаті переможцю сум виграшу”, – додав він.
Вивчивши матеріали справи, Печерський районний суд Києва відмовив переможцю лотереї в отриманні виграшу.
Грають всі - виграє лотерея. Як киянку позбавили 6 мільйонів виграшу
Після засідання суду представник “Патріота” відмовився від коментарів. У прес-службі компанії також не відповіли на запит ЕП.
Адвокат вважає, що рішення Печерського районного суду Києва у цій справі прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального права, а також конвенції про захист прав людини і основних свобод.
“Суд першої інстанції не дав оцінки всім обставинам справи і не досліджував докази позивача. Висновки суду побудовані виключно на доводах оператора лотереї та друкарні. Ми будемо про це заявляти в Апеляційному суді Києва, щоб він ці обставини розглянув і дав їм оцінку”, – додав він.
За словами юриста, основними аргументами оператора лотереї в суді були персональні санкції, введені проти оператора, несформований призовий фонд і технологічний брак друкарні. Однак всі ці ризики повинні покладатися на оператора лотерей, а не на гравця, вважає він.
Юрист також зазначає, що суд першої інстанції також не звернув уваги на те, що компанія “Патріот” змінила правила проведення лотереї вже після пред’явлення позивачем виграшних лотерейних квитків оператору.
“Згідно зі змінами квитки вважаються безвиграшну в разі допущення без провини оператора лотереї порушень розподілу призового фонду лотереї, або порушення достовірності інформації, отриманої в полі з ігровою комбінацією під час їх виготовлення. На момент покупки і пред’явлення позивачем виграшних лотерейних квитків цих положень в умовах лотереї не було”, – заявив адвокат.
За його словами, згідно з ліцензійними умовами проведення лотерей оператор може вносити зміни в умови випуску та проведення лотереї за умови, що такі зміни не обмежують прав гравців порівняно з попередніми умовами і не суперечать чинному законодавству.
“Оскільки згідно з частиною 1 статті 10 закону “Про державні лотереї в Україні” держава гарантує додержання прав гравців держлотерей, то очевидно, що, купуючи квиток державної лотереї, особа повинна відчувати свою захищеність з боку держави”, – додав юрист.
Він зазначив, що прийняте судом рішення створює небезпечний прецедент: допущені оператором або третіми особами помилки в лотерейному квитку тепер будуть розглядатися як підстава для їх звільнення від відповідальності.
Кому належить “Патріот”
За даними Рахункової палати, близько 69% ринку контролює оператор держлотерей “Патріот”. Він був створений в 1997 році на базі радянського лотерейного оператора – Добровільного товариства сприяння армії, авіації і флоту – ДОСААФ.
При цьому слово “державна” в назві лотереї жодним чином не означає, що держава має до цього відношення. 100% акцій “Патріота” належать кіпрській Cehriba Investments Limited. Ця компанія входила в інвестиційний холдинг Finstar російського мільярдера Олега Бойка.
У вересні 2015 року, після введення санкцій проти “Патріота”, в компанії повідомили, що не мають ніякого відношення до колишніх власників компанії, зокрема до Олега Бойко і холдингу Finstar.
“Компанією володіє європейська компанія Cehriba Investments Limited, бенефіціаром якої є група приватних інвесторів з ЄС. Російський бізнесмен Бойко вийшов з капіталу товариства в 2014 році”, – заявили в “Патріоті”.
При цьому акціонери вирішили не міняти керівництво компанії. “Згідно з рішенням нових акціонерів компанії – Cehriba Investments Limited – колишній керівний склад ЗАТ “Патріот” тимчасово зберіг свої пости”, – йдеться в повідомленні.
Примітно, що після того, як російський бізнесмен нібито вийшов з капіталу “Патріота”, головою наглядової ради товариства понад рік залишався його дядько Олександр Бойко, який контролює український бізнес олігарха. Разом з ним в наглядовій раді були присутні діти Олександра: Катерина Бойко та Олександр Бойко.
Грають всі - виграє лотерея. Як киянку позбавили 6 мільйонів виграшу
До цього Олег Бойко володів ще й російської лотереєю “Перемога”, частина виручки якої йшла на спонсорування російської армії. На початку 2014 року бізнесмен продав свої акції в “Перемозі” менеджменту компанії.
Немічні санкції
Доктор юридичних наук, автор книги “Азартна гра в Україні та за кордоном” Данило Гетьманцев зазначає, що сам факт відмови виплачувати виграш є для лотерейної компанії досить серйозною проблемою.
“Компанія, яка не сплачує гроші, ризикує втратити основний свій ресурс – довіру населення. Насправді, сума цього виграшу не йде ні в яке порівняння з вартістю бренду, якому люди довіряють”, – сказав він в ефірі радіостанції “Голос Столиці”.
Гетьманцев зазначив, що протягом останніх двох років ринок був знищений – Мінфін не прийняв умови проведення державних лотерей. “Даний процес саботується з 2012 року. Це одна з обставин, які не дають можливості гравцеві звернутися до Мінфіну, щоб він перевірив “Патріот”, – заявив він.
За словами юриста, введені проти “Патріота” санкції не позбавляють її ліцензії. Санкції, сказав він, не мають ніякого відношення до ліцензування лотерейної діяльності: ліцензія у “Патріота” закінчилася, як і у інших операторів.
“З 2014 року оператори працюють без ліцензії на підставі прямої норми закону. Якби були прийняті ліцензійні умови, операторам довелося б отримати ліцензію протягом трьох місяців. Мінфін цього не робить, чим здійснює правопорушення і позбавляє себе права контролю”, – підсумував Гетьманцев.
В результаті введення санкцій проти операторів лотерей, які мали змусити їх піти з ринку, перетворилося в преференції. Оператори можуть займатися господарською діяльністю, продавати квитки, збирати гроші, але при цьому не виплачувати суми виграшів і не платити податки в бюджет.
Все це явно не збігається з баченням Мінфіну з приводу того, як санкції повинні відбитися на роботі лотерейників. А люди як грали, так і будуть грати.
Микола Топалов
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас