Кабмін пропонує Раді скоротити мито на експорт живої худоби до 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін пропонує Раді скоротити мито на експорт живої худоби до 3%

Аграрний ринок
201
Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді скоротити ставку введеного в 2006 році мита на експорт живої худоби до 3% з 10%, щоб спростити вихід вітчизняних виробників на зовнішні ринки і подолати збитковість виробництва яловичини.
Така пропозиція міститься в зареєстрованому 4 травня законопроекті №4569 “Про внесення змін до Закону України” Про вивізне (експортне) мито на живу худобу та шкіряну сировину” (щодо підвищення ефективності ведення галузі)”.
У разі прийняття законопроекту, норма про скорочення ставки мита стосуватиметься тільки худоби вагою до 300 кілограм (великої рогатої худоби для забою, не для забою, а також племінних овець).
У пояснювальній записці до проекту закону зазначається, що виробництво яловичини є збитковим в Україні з 2010 року. Збитки від цього виду діяльності частково покриваються прибутком з виробництва молока, проте вітчизняні тваринники потребують нових ринків збуту.
“Обмежувальна захід у вигляді експортного мита на живу худобу на рівні 10% потребує корегування, а економічні реалії вимагають її зменшення до 3% на окремі види худоби, щоб усунути існуючі дискримінаційні умови для вітчизняного виробника в порівнянні з імпортерами шляхом вирівнювання експортних і імпортних мит. Такі зміни в законодавстві сприятимуть стабілізації виробництва яловичини в країні і зроблять її значущим експортним продуктом України “, – наголошується в документі.
Нагадаємо, в 2015 році в порівнянні з 2014 роком Україна збільшила виручку від експорту живої великої рогатої худоби 1,9 рази – до 24,3 мільйона доларів, а від експорту живих овець і кіз – скоротила в 8,9 рази – до 56 тисяч доларів.
При цьому в натуральному вираженні експорт живої ВРХ в 2015 році виріс на 67%, до 13,2 тисячі тонн, а живих овець і кіз – знизився в 5,7 разу – до 39 тонн.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас