Родинні цінності. Азербайджанський лідер Ільхам Алієв, його дочки і син виявилися власниками цілої бізнес-імперії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Родинні цінності. Азербайджанський лідер Ільхам Алієв, його дочки і син виявилися власниками цілої бізнес-імперії

Світ
1593
Азербайджанський лідер Ільхам Алієв, його дочки і син виявилися людьми небідними: нещодавній офшорний скандал офшорний оголив цілу бізнес-імперію президентської сім’ї загальною вартістю в мільярди доларів. До неї входять банки, будівельні і телекомунікаційні компанії і навіть золоті копальні.
Лейла Алієва, старша дочка президента Азербайджану Ільхама Алієва,— особистість творча. Вона пише вірші і захоплена режисурою, а найбільше їй подобається малювати. Алієва не втрачає нагоди продемонструвати журналістам свої таланти і любить похвалитися новими полотнами. На одному з них зображена жіноча фігура, всередині неї — банка з метеликами, а зовні — змії.
“Часто людина замикає всередині себе позитивні емоції, а негативу дає вихід”,— пояснює Алієва свій задум.
Недомовленість має місце і в її житті. Президентська дочка охоче втаємничує пресу в подробиці своєї громадської діяльності, але, коли мова заходить про активи її сім’ї, замовкає.
Небагатослівна і прес-служба глави держави. Вона так і не відреагувала на опубліковані на початку квітня 2016 року так звані панамські документи, коли внаслідок масштабного витоку інформації з юридичної компанії Mossack Fonseca з’ясувалося, що дружина, сестра і діти азербайджанського президента з допомогою офшорів таємно заволоділи частками у великих азербайджанських компаніях і придбали нерухомість за кордоном.
Вперше документальні свідоцтва прихованих багатств Алієвих з’явилися в руках журналістів ще в 2010 році. Тоді авторитетне американське видання The Washington Post повідомило про придбання елітної нерухомості в ОАЕ на ім’я неповнолітнього сина і старших дочок президента Алієва на загальну суму $75 млн.
За даними земельного департаменту Дубая, в 2009 році 11‑річний Гейдар Алієв став власником дев’яти особняків на штучному архіпелазі Пальма Джумейра вартістю близько $44 млн. Офіційний щорічний дохід його батька на той момент становив усього $228 тис. І щоб накопичити на таку покупку з зарплати, йому довелося б працювати 193 роки.
Тоді Алі Керімлі, голова опозиційної партії Народний фронт Азербайджану, дивувався, що влада не спробувала приховати придбання. Хоч і зазначав, що фігурантам угоди нічого не загрожує: судові та антикорупційні органи, а також більшість діючих у країні ЗМІ перебувають під контролем влади.
В грудні 2014 року в Азербайджані заарештували одного з небагатьох журналістів, які насмілилися розслідувати корупційні схеми глави держави,— Хадіджу Ісмайлову з місцевої редакції Радіо Свобода. Менш ніж за рік її засудили до 7,5 років тюремного ув’язнення за низкою звинувачень, зокрема ухилення від сплати податків.
На той момент розслідування Ісмайлової та її колег, а також Центру по дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP, є некомерційною організацією, яка об’єднує центри розслідувальної журналістики та незалежні комерційні ЗМІ в Східній Європі і Центральній Азії) встигли виявити: Алієви таємно володіють частками у найбільших підприємствах золотодобувної, телекомунікаційної, будівельної, банківської та авіа-сервісної індустрії Азербайджану. А загальна сума активів під керуванням сім’ї президента складає мільярди доларів.
Втім, в Азербайджані незаконні багатства президентської сім’ї не викликали ані інтересу, ані осуду. “Про активи [Алієвих] мені нічого невідомо,— каже НВ 36‑річна Гулія Абдуллаєва, мешканка Баку.— Не виключаю, що, можливо, він [президент] і користується своїм нинішнім становищем. Але назвіть мені президента, який цим не користується”.
Золота жила
В сім’ї Алієвих цінують добру освіту. “Ми бережемо наші знання, а наші знання оберігають нас”,— цитує свій улюблений вислів Лейла Алієва. Початкову освіту вона, як і її молодша сестра Арзу, здобула в одній з лондонських шкіл; потім вступила в МДІМВ.
Обидві сестри вийшли заміж за російських бізнесменів і тепер поєднують виховання дітей з громадською діяльністю. Лейла є засновником і головним редактором журналу Баку, який виходить в Москві, а також головою представництва Фонду свого діда Гейдара Алієва в Росії. В діяльності організації бере участь і Арзу, а очолює фонд їхня матір — Мехрібан Алієва.
Однак не тільки громадська діяльність об’єднує членів сім’ї президента Азербайджану. За допомогою офшорних компаній на них зареєстрована елітна нерухомість в Дубаї, Лондоні, Карлових Варах та на московській Рубльовці, а також частки в різних бізнесах на території Азербайджану.
Так, у 2006 році уряд надав право на оренду і розробку шести золотих копалень на заході країни консорціуму компаній Azerbaijan International Mineral Resources Operating Company Ltd (AIMROC) терміном на 30 років. За умовами угоди, 70% прибутку отримував консорціум, а решту 30% — держава.
Недостатня прозорість контракту, його укладення в обхід звичайної тендерної процедури, а також відсутність в учасників консорціуму досвіду роботи в гірничодобувній галузі не завадили документу отримати схвалення парламенту.
Через шість років азербайджанські журналісти з’ясували, що серед інших в консорціум AIMROC входить Globex International LLP, власниками якої є три панамські компанії. А ті своєю чергою підконтрольні дочкам Алієва і довіреній особі президентської сім’ї Олів’є Местелану.
Цей шведський бізнесмен володіє в Баку галереєю Kicik QalArt і часто фігурує в публікаціях журналу Лейли Алієвої. Також він поперемінно виконує ролі підписанта і секретаря у низці офшорних компаній президентського сімейства.
Вже цього року публікація панамських документів остаточно розвіяла туман над угодою з AIMROC. Дані з Mossack Fonseca вказали на те, що контроль над основним учасником консорціуму — панамською фірмою Londex Resources S. A.— у 2008 році отримали офшорні компанії сестер Алієвих. Загалом сім’я президента і його найближче оточення розпоряджалися контрольним пакетом консорціуму в 56%, підрахували в OCCRP.
Портфель активів
Видобування золота — не єдине джерело збагачення Алієвих. Ще до того, як у 2003 році Ільхам Алієв змінив свого батька на посаді президента Азербайджану, міністр податків Фазіль Мамедов створив бізнес-структуру під назвою AtaHolding і запросив до участі в ній родичів майбутнього глави держави.
Згодом холдинг перетворився в одну з найбільших бізнес-структур Азербайджану з активами у банківській, телекомунікаційній, будівельної індустріях, а також у видобувній та нафтогазовій галузях. За даними корпоративної звітності за 2014 рік, вартість активів холдингу перевищила $490 млн. Панамські документи підтвердили участь Алієвих в AtaHolding. А в OCCRP заявили: через нього сім’я президента контролює активи в банківській сфері Азербайджану на суму понад $3 млрд.
Не оминуло увагою впливове сімейство швидкозростаючу телекомунікаційну галузь. Свою частку в двох з трьох найбільших телеком-компаній Азербайджану Алієви отримали в період активного росту цього ринку. Так, з 2005 по 2014 рік кількість абонентів мобільного зв’язку в країні зросла уп’ятеро, до 10,5 млн. Саме в 2005 році частку в компанії Azercell вартістю в $6,6 млн придбали панамські офшори Dilsan Investment і Colville Group, право підпису яких належить Олів’є Местелану.
А в 2011 році журналісти виявили, що 72% акцій іншої телеком-компанії — Azerfon, належать дочкам Ільхама Алієва, знову ж таки через панамські компанії. Тепер цей факт підтвердили документи Mossack Fonseca.
Є свій інтерес у президентської сім’ї і в будівельному бізнесі, який стрімко розвивається в азербайджанській столиці. “Коли приїжджаю в Баку після одного-двох місяців відсутності, обов’язково бачу щось нове — так багато будується!” — заявляє в одному з інтерв’ю Лейла Алієва. В бурхливому зростанні міста бере участь і компанія Azenco Сonstruction, фірма-власник якої зареєстрована за домашньою адресою Лейли, Арзу і Мехрібан Алієвих.
Підтримка і опора
На думку Лейли Алієвої, її батько ніколи не помиляється. “Я завжди прислухаюся до його порад”,— говорить вона.
Авторитет президента Азербайджану шанують не тільки в родинному колі. “Ми дуже пишаємося нашим містом, країною, президентом, а всі чутки, які поширюються за межами країни,— від заздрощів нашому розвитку”,— стверджує в розмові з НВ Улькер Самедова-Амірова, банківський співробітник з Баку.
Вперше Ільхам Алієв став президентом у 2003 році, після чого двічі переобирався, щоразу отримуючи більше 80% голосів. За роки правління йому дійсно вдалося поліпшити соціально-економічну ситуацію в країні. Так, рівень бідності з 2001 по 2011 рік зменшився з 50% до 7,6%, відзначають у Світовому банку. Проте експерти відзначають, що значна частина поліпшень була досягнута завдяки стрибку доходів від експорту енергоресурсів, а отже, економіка країни вразлива.
Сьогодні Ільхам Алієв, який очолював у період правління свого батька Гейдара Алієва державну нафтову компанію Азербайджану SOCAR, зберігає твердий контроль як над ресурсами, так і над громадянськими свободами співгромадян. Так, у 2009 році в Азербайджані були зняті обмеження на термін президентського правління.
А в 2012 році, коли в ЗМІ почала мусуватися тема бізнес-інтересів президентської родини, парламент Азербайджану наклав гриф секретності на дані про власників приватного бізнесу. Тоді ж парламент проголосував за надання президентові та першій леді довічного імунітету від кримінального переслідування.
Втім, про тутешню корупцію добре відомо в світі: згідно з замірами міжнародної правозахисної організації Transparency International, в Індексі сприйняття корупції Азербайджан ділить з Росією 119‑те місце з 168 в рейтингу. А “Репортери без кордонів” у своєму рейтингу Індекс свободи преси зі 180 позицій присвоюють цій країні 163‑тю.
Однак оцінки міжнародних організацій навряд чи змінять позицію Алієва на внутрішньополітичній арені. На думку Олександра Нікітенка, 27‑річного IT-фахівця з Баку, навіть публікація панамських документів, що сколихнула світ, не матиме наслідків для політичного життя цієї країни. “Це сімейна політика. Все міцно контролюються президентською родиною”,— говорить Нікітенко.
З ним погоджується Річард Козларич, який був послом США в Азербайджані в 1994-1997 роках, а тепер викладає в Університеті Джорджа Мейсона. На його думку, сьогодні суспільство зосереджене на ескалації воєнного конфлікту з Вірменією і не схильне критикувати режим за корупцію.
“Припускаю, що, якщо Ільхам Алієв вирішить балотуватися на пост президента в 2018 році, він буде знову обраний”,— прогнозує Козларич.
Анна Павленко
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас