В Україні хочуть визначати рівень стресу на робочому місці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хочуть визначати рівень стресу на робочому місці

Особисті фінанси
576
Міжнародна організація праці розробила рекомендації для українських роботодавців, як запобігти негативному впливу стресу на працівників на робочому місці.
Про це під час прес-конференції сказав національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, повідомляє кореспондент агентства.
«Міжнародна організація праці в Україні підготувала керівництво з попередження виробничого стресу, що містить цілий перелік анкет, відповідаючи на які роботодавці і працівники можуть визначити, чи є робоче місце стресогенним, а також розробити заходи запобігання стресу у працівника», – сказав Савчук.
Так, за даними Міжнародної організації праці, у світі майже половина працівників піддаються стресу під час роботи. Як сказав журналістам голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, цю ситуацію можна віднести і до України. За його словами, хоча на державному рівні вплив стресу на працездатність і наслідки такого впливу не вивчалися, можна виділити фактори, що впливають на психологічний та емоційний стан українців на робочому місці. Серед них Чернега назвав низьку заробітну плату, нестабільні форми зайнятості, так зване тимчасове працевлаштування, необхідність виконувати роботу, для якої не вистачає навичок або знань, понаднормова робота. Окремим чинником є військові дії на Сході України.
«Безумовно стресова ситуація пов’язана з тим, що йдуть військові дії на Сході країни, і це напруження, а також психологічне, емоційне навантаження особливо гостре для працівників у прифронтових областях», – сказав Чернега.
На думку фахівців, зараз в світі питання безпеки на робочому місці вирішується одночасно з виявленням стресогенних факторів, які впливають на психологічний стан людини, а отже, і на безпеку на роботі.
За словами Чернеги, зараз Державна служба з питань праці намагається ввести так званий ризик-орієнтований підхід у сфері охорони праці, який включатиме питання вивчення тих чинників, які призводять до стресу і його наслідків на робочому місці.
«Рік ми працюємо над впровадженням ризик-орієнтованого підходу у сферу охорони праці. Тобто роботодавець, створивши певну систему визначення ризиків на підприємстві, сам визначає, що може призвести до нещасного випадку, поломки техніки. Цей обов’язок роботодавців впроваджувати ризик-орієнтований підхід, якщо ми визначимо його на законодавчому рівні, буде одним з елементів, яким чином попереджувати і не доводити до виникнення ризикованих ситуацій», – сказав Чернега.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас