Нові датчики Infineon допоможуть шукати темну матерію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові датчики Infineon допоможуть шукати темну матерію

Технології&Авто
491
Німецька компанія Infineon AG спільно з австрійським Інститутом фізики високих енергій (Institute of High Energy Physics, HEPHY) розробила й почала випускати нові датчики для використання в експериментах CERN.
Ця європейська організація ядерних досліджень (CERN) відзначилася пошуком доказів існування давно провіщеної частинки-бозона Хіггса і низкою інших експериментів, частина з яких присвячена пошуку таємничої темної матерії.
Згідно з новими уявленнями фізики, 95% матерії у Всесвіті може представляти темна матерія, яка сьогодні ніяк себе не проявляє. Іншими словами, все, що ми бачимо у Всесвіті неозброєним та озброєним оком — це лише 5% від наявних там об’єктів. У випадку удачі нові датчики Infineon можуть засікти невідомі раніше частки, які, можливо, виявляться реакцією темної матерії на навколишній світ.
У попередніх експериментах використовувалися 6-дюймові датчики «стрічкового типу». Нові датчики мають діагональ 8 дюймів, що відповідає розмірам сторін 15 × 10 см. Повідомляється, що виробництво нових датчиків економічно вигідніше, ніж виробництво попередніх, а треба їх дуже багато — десятки тисяч. Також нові датчики більш стійкі до постійного випромінювання, а значить, в процесі безперервних експериментів вони старіють значно повільніше, ніж попереднє покоління датчиків.
На першому етапі датчики Infineon планується використовувати в двох проектах. Це проект ATLAS (A Toroidal LHC Apparatus), який вивчає наслідки зіткнення протонів на Великому адронному колайдері, і проект CMS (Compact Мюона Solenoid, Компактний мюонний соленоїд), який являє собою один з детекторів елементарних частинок у складі БАК. Слово «компактний» не повинно вводити в оману. Діаметр «соленоїда» становить 15 метрів. Датчики Infineon в даних експериментах повинні будуть роками працювати цілодобово, кожну секунду реєструючи понад 40 млн частинок.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас