ФАО спрогнозувала падіння обсягів переробки молока в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФАО спрогнозувала падіння обсягів переробки молока в Україні

Аграрний ринок
319
Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) не відкидає скорочення обсягів переробки молока в Україні на 10% до 3,9 млн тонн у 2016 році порівняно з 2015 роком.
Про це повідомив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак.
“Враховуючи очікуваний провал влітку у зв’язку з експортними проблемами, ми не відкидаємо, що обсяги переробки в 2016 році впадуть на 10%”, — сказав він.
За даними розробленого ФАО за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку автоматизованого балансу промислового молока для України, в 2015 році надійшло на переробку 4,25 млн тонн молока, в поточному році очікується трохи більше 3,9 млн тонн.
Вже в першому кварталі 2016 року (січень-березень) на переробку надійшло на 7,9%, або на 80 тис. тонн менше молока, ніж за аналогічний період 2015 року.
Ярмак зазначив, що скорочення обсягів надходження молока на переробку за підсумками першого кварталу минулого року досягало всього лише 2,6%, а за підсумками всього 2015 року скорочення склало 8,5%.
Щодо обсягів виробництва молока експерт зазначив, що ті дані (близько 10-11 млн тонн на рік), які надає Державна служба статистики і Міністерство аграрної політики, не відповідають дійсності.
“Для того, щоб перевірити достовірність офіційних даних про обсяги виробництва молока, необхідно створити альтернативну систему перевірки з подібною вибіркою. Якщо не помиляюся, Державна служба статистики повинна проводити постійне дослідження понад 7 тис. домогосподарств, які утримують корів”, — сказав він.
За словами Ярмака, орієнтовна вартість такого дослідження протягом одного року становить не менше 2-3 млн гривень, але поки ніхто не планує витрачати такі кошти.
Як повідомлялося раніше, Союз молочних підприємств раніше розраховував на збереження обсягів переробки молока в 2016 році на рівні нинішнього року — 4,3 млн тонн.
Мінагрополітики прогнозує виробництво молока в 2016 році на рівні 10,6 млн тонн.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас