Тарифи по-новому: На скільки збільшаться платіжки (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тарифи по-новому: На скільки збільшаться платіжки (інфографіка)

Особисті фінанси
9886
Кабмін підняв з 1 травня ціни на газ для тих, хто ним користується для обігріву житла. Але для тих, хто на газу тільки готує і гріє воду для миття і прання, він, навпаки, подешевшав.
Як повідомив учора віце-прем’єр Степан Кубів, тепер для населення встановлена єдина ціна на газ – 6,88 грн за кубометр. Раніше для опалення було 3,6 грн / куб. м з 1 жовтня по 1 травня, і 7,2 грн / куб. м – в інші теплі місяці.
А для жителів багатоквартирних будинків “куб” коштував 7,2 грн круглий рік. Тобто, для жителів багатоповерхівок з газплита кубометр газу подешевшав на 32 коп. Які платіжки чекають городян і мешканців приватних будинків – див. Інфографіку.
Глава Кабміну Володимир Гройсман сказав, що дане рішення непросте, але ліквідує корупційні схеми, які дозволяли облгазам заробляти на різниці в ціні на паливо (дешевий газ списували як нібито спожитий населенням, потім перепродували вдвічі дорожче промисловості). Для церков газ буде коштувати 3,91 грн / куб. м (було 3,6), для теплокомуненерго – 6,81 грн / куб. м (було 2,99).
Прем’єр підкреслив, що на сьогодні це 100% ринкова ціна газу, і вона мінятися не буде, поки не зміниться вартість імпортованого газу. Також він сподівається, що держпрограма установки лічильників населенню за бюджетний рахунок таки буде виконана до кінця 2018 року, і люди стануть платити за реально спожиті кубометри.
Як уточнив нам директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, стабільна ціна газу можлива лише за відсутності девальвації гривні і підвищення світових цін на газ, яка прив’язана до ціни на нафту. А вона йде вгору.
Також Землянський підрахував, що з 1 травня майже в два рази повинні подорожчати гаряча вода і опалення.
Тобто “куб” гарячої буде коштувати приблизно 76-85 грн замість 38-42 грн, а обігрів житла за нормами – в 30-32 грн за “квадрат” замість 16 грн.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас