Нацбанк має намір притягнути до відповідальності суддів, які скасували рішення про ліквідацію банку "Союз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк має намір притягнути до відповідальності суддів, які скасували рішення про ліквідацію банку "Союз"

Кредит&Депозит
458
Національний банк України (НБУ) звернувся до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККСУ) з проханням залучити суддів Окружного адміністративного суду Києва до дисциплінарної відповідальності у зв’язку з їх рішенням скасувати ліквідацію банку “Союз”, повідомляється на веб-сайті регулятора.
“Постанова суду (про скасування рішення про ліквідацію банку” Союз “- ред.) не містить обґрунтованих висновків щодо наданих доказів правомірності рішення НБУ. Крім того, суд не врахував надані йому висновки Вищого адміністративного суду в аналогічних справах”, – пояснює Нацбанк.
Крім цього, Київський апеляційний суд 26 квітня залишив без задоволення скарги НБУ і ФГВФО.
Після отримання ухвали і вивчення мотивів прийняття такого рішення Нацбанк має намір підготувати касаційну скаргу.
НБУ також планує звернутися в ВККСУ про порушення при ухваленні рішення апеляційним судом.
Як повідомляє НБУ, визначенням від 21 березня 2016 року суд відкрив провадження на підставі позову С.Дядечко до НБУ, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) про визнання протиправною та скасування постанови про відкликання ліцензії та ліквідації банку “Союз”.
Судовий розгляд справи було призначено на 24 березня, але за клопотанням регулятора перенесено на 28 березня.
Окружний адміністративний суд Києва на засіданні 28 березня ухвалив рішення задовольнити судові позови повністю. При цьому суд аргументував, що на момент прийняття постанови про ліквідацію банку “Союз”, ні банк, ні його посадові особі не притягувалися до адміністративної або кримінальної відповідальності в частині порушень законодавства про відмивання доходів.
Разом з тим, на думку НБУ, відсутність вироку суду по кримінальній справі ще не говорить про відсутність порушення банків законодавства з питань фінансового моніторингу.
НБУ нагадав, що банк “Союз” в останні два роки неодноразово притягувався до відповідальності за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу.
Крім того, він перешкоджав проведенню перевірки в березні 2016 року, а після винесення рішення про ліквідацію кілька днів не допускав представників Фонду в будівлю банку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас