Нові тарифи на газ: Гройсман розповів про єдину ціну для промисловості і населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові тарифи на газ: Гройсман розповів про єдину ціну для промисловості і населення

Особисті фінанси
8381
Кабінет міністрів України на засіданні в середу ухвалить рішення щодо єдиної ціни на природний газ, повідомив прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.
“Ми розглянемо важливе рішення для нас і для держави – питання встановлення єдиної ціни на газ. Переконаний в тому, що ми в цьому питанні сьогодні поставимо крапку, і це буде остання зміна ціни на газ в житті нашої держави”, – сказав він, відкриваючи засідання уряду в середу.
При цьому, за словами прем’єра, мова йде про встановлення ціни в 6 тис. 879 грн за тис. кубометрів.
“Багато років на цій темі спекулювали. Для нас важливо, щоб ми були прозорі, відкриті і, безумовно, це все відповідає тим зобов’язанням, які були взяті перед МВФ. Я глибоко переконаний в тому, що саме зараз прийняття цього рішення може бути, в тому числі, і певним зниженням ціни на газ для 3 мільйонів споживачів. Адже ми знаємо, що сьогодні ціна на газ, яка не була економічно обґрунтованою, була 7 тис. 200 грн”, – сказав В.Гройсман.
Ринкова ціна на газ буде стимулювати роботу щодо поліпшення енергоефективності, зазначив прем’єр.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів на засіданні 31 березня продовжив на місяць – до 1 травня – дію постанови про спеціальні зобов’язання НАК “Нафтогаз України” з продажу газу для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) на пільгових умовах.
“Було відстрочено до 1 травня прийняття рішення про визначення нових цін на газ для побутових споживачів і теплопостачальних підприємств, які надають послуги з опалення та підігріву води”, – йдеться в повідомленні уряду в середу.
Кабмін також оприлюднив на своєму сайті відповідну постанову №234 про внесення правок до постанови від 1 жовтня 2015 року № 758 “Про затвердження Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення громадських інтересів в процесі функціонування ринку природного газу (відносини в перехідний період)”.
Цим документом було встановлено ціну закупівлі природного газу “Нафтогазом України” у його “дочки” “Укргазвидобування” для формування ресурсу природного газу для потреб побутових споживачів і релігійних організацій за пільговими цінами і граничні роздрібні ціни на природний газ для побутових споживачів і релігійних організацій, а також для виробників теплової енергії для населення та релігійних організацій.
У той же час положенням було передбачено, що на період з 1 квітня 2016 року до 31 березня 2017 року Кабінет міністрів окремим рішенням повинен встановити ціни на природний газ для таких споживачів і ціну придбання природного газу у “Укргазвидобування”.
Згідно з програмою розширеного фінансування EFF c Міжнародним валютним фондом (МВФ) передбачалося чергове підвищення цін на газ з 1 квітня в рамках наближення їх до ринкового рівня. Джерело в уряді повідомляло, що прийняття цього рішення є важливою складовою завершення другого перегляду програми EFF. Однак інше джерело зазначило, що до розв’язання політичної кризи Арсеній Яценюк не хоче приймати рішення про підвищення тарифів на газ для населення.
У свою чергу глава НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв відзначав критичну важливість прийняття рішення про продовження постанови №758, називаючи крайнім терміном 28 березня. За його словами, у відсутності будь-якого рішення держхолдинг змушений був би продавати весь свій газ, в тому числі населенню і теплокомуненерго, за ринковими цінами, як для промислових споживачів.
Кабмін в середині осені 2015 року поклав на НАК “Нафтогаз України” обов’язок купувати природний газ у своєї дочірньої компанії ПАТ “Укргазвидобування” з метою формування ресурсу для побутових споживачів і виробників тепла для населення.
Згідно з урядовим рішенням, НАК “Нафтогаз України” до 30 квітня 2016 року включно повинен купувати у ПАТ “Укргазвидобування” видобутий компанією газ за ціною 1,59 тис. грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ) для його подальшої реалізації населенню на побутові потреби і виробництво тепла.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас