Прописка для українців: Що змінилося і за що штрафують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прописка для українців: Що змінилося і за що штрафують

Казна та Політика
12412
З 4 квітня 2016 року в нашій країні почала діяти нова схема реєстрації місця проживання (аналог прописки). Відповідно до закону №888-VIII про розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг, тепер функції реєстрації виконує не Державна міграційна служба, як це було раніше, а місцева влада.
При цьому експерти нагадують, що інститут прописки ліквідували давно і тепер реєстрація місця проживання носить виключно повідомний характер, тобто, людина просто повідомляє державі про те, де вона проживає.
“За великим рахунком змінився тільки орган, який ставить штамп в паспорті”, – повідомив член громадської ради при Державній міграційній службі України Євген Бачевский. Тому всі чутки про масові перевірки реєстрації та покарання за відсутність заповітного штампу він назвав безпідставними.
Згідно ст. 6 Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, для реєстрації місця проживання потрібно надати:
- Письмову заяву;
- Документ, куди вносяться відомості про місце проживання, якщо особі не виповнилося 16 років – свідоцтво про народження або свідоцтво про належність до громадянства України;
- Квитанцію про сплату держмита або документ про звільнення від його сплати;
- Талон зняття з реєстрації (у разі зміни місця проживання в межах України). Талон не потрібен, якщо проводиться реєстрація з одночасним зняттям з попереднім місцем проживання;
- Документи, що підтверджують право на проживання в житлі, постановці на облік у спеціалізованому соц. установі, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації;
- Військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).
Раніше курсування документів через Центр адміністративних послуг в міграційну службу і назад займало мінімум три доби. Тепер це справа 20-30 хвилин, так як всі повинні оформити на місці.
Побоювання щодо того, що хтось буде перевіряти у звичайних перехожих прописку, щоб виловити нелегальних працівників і тих, хто здає їм житло без сплати податків, за словами експертів, не мають під собою ніяких підстав.
“Поліція, по-перше, не має права просто так, без жодних підстав зупиняти вас і питати де ви живете”, – говорить заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.
По-друге, правоохоронцям ще потрібно довести сам факт так званого “почала порушення законодавства”. А точно встановити, коли людина без реєстрації прибула в місто не можна, тим більше, що та завжди може відповісти, що це сталося тільки сьогодні.
Нарешті, як зазначає Євген Бачевський, порушником буде лише той, хто за однією адресою виписався, а за іншою – не зареєструвався.
“Тому громадянину, зареєстрованому в Івано-Франківську, нема чого боятися в Києві, навіть якщо він живе в столиці постійно”, – говорить експерт. Тим більше, що знову-таки, завжди можна сказати, що приїхав до Києва на три дні у справах.
За словами Віктора Тимощука, нові правила реєстрації місця проживання не посилюють, а, навпаки, пом’якшують відповідальність за їх порушення. До прийняття нового закону на реєстрацію відводилося всього 10 днів, а на реєстрацію дітей – один місяць. Тепер же для дорослих цей термін продовжено до 30 днів, для дітей – до трьох місяців.
Раніше за виявлене порушення відразу штрафували. Тепер же в перший раз виноситься тільки попередження, а штраф від 17 до 51 грн доведеться платити тільки, якщо адміністративне правопорушення фіксується кілька разів протягом року.
Євген Бачевський уточнив, що замість штрафу при першому порушенні потрібно буде заплатити потрійну вартість адміністративної послуги, коли все ж доведеться оформити прострочену реєстрацію. “Зараз звичайна такса становить близько 12 грн, а потроєна, відповідно, 36 грн”, – уточнив він.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас