Донори додатково внесуть 87,5 млн євро для реалізації чорнобильських проектів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донори додатково внесуть 87,5 млн євро для реалізації чорнобильських проектів

Казна та Політика
121
Рішення про додаткові внески на реалізацію “чорнобильських” проектів на загальну суму EUR87,5 млн прийняли міжнародні донори на конференції зі збору коштів на рахунок ядерної безпеки в Києві, повідомив журналістам посол Японії в Україні Шигекі Суми.
“Країни G7 анонсували, що вони зроблять додатковий внесок на суму близько EUR45 млн, ще 2,5 млн планують виділити інші донори. ЄБРР підтримує рекомендацію про виділення ще EUR40 млн з ресурсів банку”, – сказав посол Японії.
Як повідомив віце-прем’єр-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, Україна на конференції донорів заявила про рішення виділити зі свого боку додатковий внесок в розмірі EUR1,4 млн. Крім того, за його словами, Україна виплатила членські внески в розмірі EUR3,58 млн, які не сплачувались з 2012 року. Він зазначив, що країна виконує свої зобов’язання, незважаючи на економічну ситуацію і військову агресію.
За словами Г.Зубко, ця конференція дала можливість компенсувати нестачу коштів для реалізації проектів. “Ця конференція була необхідна для оголошення додаткового вкладу в розмірі відсутніх EUR105 млн. На цей рік виникла курсова різниця закрита. Думаю, що до закінчення будівництва необхідні кошти надійдуть”, – сказав віце-прем’єр.
Зібрані кошти будуть спрямовані на завершення будівництва нового безпечного конфайнмента (НБК) на Чорнобильській атомній електростанції та сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2).
За даними представника Держдепартаменту США Джона Кірбі, США виділять додатково $ 10 млн на забезпечення безпеки в постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи регіоні. “США з нагоди цієї річниці (30-й річниці Чорнобильської катастрофи – ред.) зобов’язуються виділити додатково $ 10 млн, щоб допомогти забезпечити безпеку майбутніх поколінь, які живуть в постраждалому регіоні. Ця сума стане доповненням до більш ніж $ 400 млн, які США виділили на міжнародні зусилля допомоги Україні (щоб – ІФ) відновити постраждалі території до екологічно безпечного стану”, – наводить Держдеп слова Д.Кірбі на сторінці в Facebook.
Як повідомлялося з посиланням на матеріали, оприлюднені ЄБРР, загальна вартість будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива №2 (СВЯП-2) на Чорнобильській АЕС збільшилася до EUR400 млн. Спочатку будівництво об’єкта оцінювалася в 275 млн євро, пізніше вартість зросла до EUR320 млн. Таким чином, вартість проекту зросла на 25%. Завершити роботи на об’єкті планується в 2016 році.
СВЯП зможе вмістити понад 20 тис. тонн паливних збірок, що вивантажуються з ЧАЕС. Термін зберігання – 100 років.
Проект СВЯП-2 фінансується з рахунку ядерної безпеки. Будівництво здійснює американська компанія Holtec.
Чорнобильська АЕС, яка постраждала від вибуху в 1986 році, була остаточно закрито 15 грудня 2000 року. Разом з тим саркофаг, зведений після аварії над четвертим енергоблоком, поступово руйнується. Україна працює над спорудженням нового безпечного конфайнмента (НБК) на об’єкті “Укриття”. Завершення робіт з будівництва НБК заплановано на кінець 2017 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас