Що з доларом: Експерти розповіли, як гривня переживе травневі свята — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що з доларом: Експерти розповіли, як гривня переживе травневі свята

Валюта
11865
В Україні триває стабілізація гривні. Тільки за останній місяць долар подешевшав приблизно на 80 копійок. Журналісти з’ясовували, чи вплинуть на курс національної валюти травневі свята, і коли можна чекати чергову хвилю девальвації.
Головний аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій вважає, до середини травня курс гривні залишиться стабільним. При цьому експерт відзначає, головний фактор зміцнення української валюти – зростання цін на сировину на світових ринках.
Українські підприємства експортують ті ж обсяги руди і металу, проте отримує більше валюти в зв’язку з ростом цін на сировину.
Відзначимо, раніше в Нацбанку заявляли про те, що одна з причин девальвації гривні – падіння цін на руду, метал і пшеницю на світових ринках. Зараз же на ринках спостерігається сезонне пожвавлення – ціни ростуть, а українські експортери намагаються продати більше продукції за відносно високими цінами. В результаті в країні спостерігається приплив валюти.
“Йде приплив валюти від експорту. Ми бачимо, що дуже сильно відновилися ціни на руду і метал. Починають відновлюватися ціни на агропродукції. При тих же обсягах експорту наші експортери отримують більше виручки. Відповідно, вони зараз активізували свої продажі, користуючись хорошими цінами”, – каже аналітик.
За словами Олександра Паращія, ціни на сировину будуть високими як мінімум до середини травня. “Скажімо так, до початку травня падіння точно не буде. Потім буде сезонне падіння. Але чи буде це ще якесь позасезонне падіння – сказати складно. Швидше за все, зростання в найближчий місяць припиниться”, – говорить експерт.
На думку економістів, валютні коливання можуть виникнути в середині травня. Однак при цьому значної девальвації очікувати не варто. Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, незначні коливання курсу національної валюти буде спостерігатися весь весняний період.
“Я думаю, що в цьому році ми будемо свідками того, що в деякі періоди без особливих видимих причин гривня може то зміцнюватися, то знижуватися. Такого роду коливання вони будуть характерні в весняний період”, – говорить Василь Юрчишин.
Причини для стабілізації курсу гривні:
- У весняний період не заплановані значні виплати по кредитах перед міжнародними організаціями;
- Ціни на сировину, яке експортує Україна, ростуть;
- Скоротилися витрати на імпорт енергоресурсів (закінчився опалювальний сезон).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас