Експерт пояснив, як Україні домогтися траншу МВФ і при цьому уникнути стрибка тарифів на ЖКГ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, як Україні домогтися траншу МВФ і при цьому уникнути стрибка тарифів на ЖКГ

Казна та Політика
1621
Економічна ситуація в Україні буде швидко погіршуватися і вижити без МВФ країна не зможе. Таку думку висловив економіст, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
“Що може зробити новий Кабмін і міністерство фінансів, щоб вирішити проблему? По-перше, визнати, що збільшення тарифів – це не вимога МВФ, а пропозиція з боку України. По-друге, прибрати спеціальний режим податку на додану вартість для сільськогосподарських виробників, який дуже тисне на них і тягне економіку вниз. По-третє, знизити рівень корупції в податковій службі і сферах, що стосуються митниці “, – вважає експерт.
На думку Устенка, таким чином можна буде стимулювати економіку за рахунок системи держбюджету, а значить уникнути стрибка тарифів для населення.
Нагадаємо, Україна знову опинилася в очікуванні чергового траншу МВФ. Але для отримання $ 1,7 млрд Фонд висунув нові вимоги: як повідомив заступник голови АП Дмитро Шимків, всього за місяць, до кінця травня, Рада повинна прийняти 19 законів.
В основному законопроекти стосуються і державних питань:
- Скасування заборони приватизації стратегічних держпідприємств (морпорти, агропромисловий комплекс, “Укрзалізниця”);
- Незалежність держбанків;
- Прозорість роботи митниці; приведення держслужби до євростандартів.
Крім того, зміни торкнуться і життя громадян: передбачається створення відкритого ринку природного газу (щоб у споживача був вибір постачальника), реструктуризація іпотечних кредитів фізосіб у валюті, і поява інституту приватних виконавців судових рішень – поряд з державними виконавцями. Останній законопроект вже прийнятий у 1-му читанні.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас