«Хрещатик» з молотка: сезон розпродажів відкрито — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Хрещатик» з молотка: сезон розпродажів відкрито

Кредит&Депозит
813
У розпорядженні Forbes з’явилася інформація про банки, які претендують на активи й пасиви банку «Хрещатик». Як раніше писав Forbes, тимчасову адміністрацію в цю установу було введено 5 квітня, чому передувало нагальне виведення з нього зарплатних та інших проектів декількох великих держструктур. Тендери з продажу майна банку проводитимуть у Фонді гарантування вкладів.
Інтерес кількох помітних гравців до «Хрещатика» зрозумілий. Колишній муніципальний банк, акціонером якого було місто Київ, активно проявляв себе в цілому ряді бізнесів. У тому числі він був банком-кореспондентом для міжнародних розрахунків багатьох українських фінустанов, мав у своєму розпорядженні власний процесингом та деякими іншими можливостями.
Банк входив у список Forbes найбільших банків-власників депозитів громадян: на 1 березня вклади фізосіб у ньому склали 4,13 млрд гривень, з них термінові ‒ 3,1 млрд гривень. Під державні гарантії з їх переліку підпадають близько 2,8 млрд гривень.
За інформацією Фонду гарантування вкладів, інтерес до «Хрещатика» проявляли банки «Укрсоц», що належить групам UniCredit і «Альфа», і «ТАСКОМБАНК» Сергія Тігіпка. Ці установи пройшли відповідну процедуру узгодження статусу «приймаючого банку» в НБУ. Однак подали документи в ФГВ поки що тільки ТАС та «Укрсоц». Крім того, джерела Forbes у ФГВ розповіли про інтерес до «Хрещатика» банка «Кредит Дніпро» Віктора Пінчука та ПУМБ Ріната Ахметова. Проте, у самому банку “Кредит Дніпро” цю інформацію не підтвердили. Член правления банка ПУМБ Артур Загородніков зазначив, що його банк готовий розглядати об’єкти, представлені у Фонді, але поки що про якісь конкретні дії мова не йдеться.
Заступник глави Фонду гарантування вкладів Андрій Кияк пояснює, що банк цікавий своїми активами. Крім того, у банку є велика мережа банкоматів. «Експерти банку «Кредит Дніпро» завжди дуже уважно вивчають і аналізують всі інвестиційні пропозиції на банківському ринку. При цьому ми враховуємо економічну доцільність і готові інвестувати в ті активи і/або напрями, які становлять інтерес з точки зору розвитку нашого бізнесу», ‒ повідомили Forbes у банку «Кредит Дніпро».
«Ми готуємо тендерну пропозицію на конкурс із купівлі пасивів. Нас цікавлять депозити банку, їх вкладники», ‒ каже глава правління UniCredit (Укрсоцбанк) Тамара Савощенко. За її інформацією, раніше ФГВ працював за агентською схемою: передавали на виплати депозити, і банк виплачував їх як агент Фонду. Тепер схема змінилася, і банки можуть викуповувати цю пасивну базу. Комісію за викуп уже платить банк.
«При агентській схемі банк отримував депозити, виплачував, і залишок із тих грошей, за якими клієнт не з’явився, перераховувався в ФГВ. Зараз же, якщо викуповуєте пасиви за новою схемою, ви платите комісію, але все, що залишається в результаті виплат, залишається в банку. Якщо вкладник з’являється, ми видаємо йому цей депозит або ж переукладаємо з ним новий договір. Ця схема вигідна з точки зору встановлення довгострокових відносин з клієнтами ліквідованих банків», ‒ уточнює Тамара Савощенко.
Зі свого боку «ТАСКОМБАНК», за інформацією Forbes, проявляє інтерес до зовнішньоекономічних напрацювань «Хрещатика». Банк працював із 25 валютами, обслуговуючи лоро-мережу з близько 100 українських банків за зовнішньоекономічними платежами. Також на балансі у «Хрещатика» є майно в 1,2 млрд гривень. Інші цікаві бізнеси банку ‒ інкасація, депозитарій і так далі. Додамо, дана схема дозволяє Фонду оптимізувати свої витрати на відшкодування вкладів неплатоспроможних банків за рахунок премії від приймаючого банку за викуп портфеля вкладів. «Також це дозволяє ФГВ використовувати ресурс банків для обслуговування клієнтів», ‒ пояснює Савощенко.
«Хотілося б, щоб хтось із банків став приймаючим для «Хрещатика». Це дозволило б реалізувати сценарій, який не склався ні в Дельта Банку, ні в банку «Форум». Тому угода з «Хрещатиком» може стати дуже важливим для ринку досвідом щодо передання активів і пасивів із неплатоспроможного банку», ‒ вважає екс-член Ради НБУ Василь Горбаль.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас