Експерт пояснив, чому підвищення тарифів на газ потрібно не МВФ, а Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт пояснив, чому підвищення тарифів на газ потрібно не МВФ, а Україні

Казна та Політика
1301
Підвищення тарифів на газ необхідно для енергоефективності економіки та поліпшення іміджу України в очах кредиторів.
Таку думку висловив експерт Реанімаційного пакету реформ та Центру економічної стратегії Павло Кухта.
“По-перше, Гройсман чітко сказав, що підвищення цін на газ потрібно не МВФ, а Україні. Щоб припинити корупцію в цій сфері, щоб нарешті запустити нормально енергетичну ефективність економіки. Тому так, підвищення тарифів буде однозначно. Здається, Гройсман вперше серед прем’єрів правильно сказав, навіщо це потрібно”, – сказав він.
За словами економіста, не варто забувати і про вимоги кредиторів. “Без цього ніхто – не тільки МВФ – не дасть Україні грошей. Для будь-якої нормальної західної людини, яка з боку дивиться на Україну, це маркер того, що в країні щось змінюється. Тобто якщо тарифи не будуть встановлені на ринковому рівні, це означає, що країна остаточно загрузла в корупції”, – підкреслює Кухта.
Він пояснив, що відбудеться не підвищення цін, а їх повернення до ринкового рівня. “Я не думаю, що Гройсман не буде продовжувати контракт з НАК “Нафтогаз Україна” (на продаж газу населенню за пільговими цінами. – Ред.). Наскільки я розумію, саме підвищення буде невеликим, тому що ціни впали, сама ринкова ціна впала. З точки зору дії на людей це не особливо болючий крок”, – вважає експерт
“Судячи з програми, яка була озвучена, підвищення соціальних виплат буде рівно таким, яким було заплановано в Держбюджеті. При цьому новий міністр соціальної політики має намір якось оптимізувати ці виплати, щоб допомагати бідним, а не всім підряд, дивитися, куди ці гроші йдуть”, – підсумував Кухта.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас