По безнадійних боргах за електроенергію заплатять споживачі і держава — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

По безнадійних боргах за електроенергію заплатять споживачі і держава

Енергетика
1157
Енергетики пропонують цільові надбавки до тарифів і списання боргів перед бюджетом і банками
19 квітня в НКРЕКУ пройшла нарада, на якій чиновники і енергетики вирішували, що робити із заборгованістю за розрахунками за електроенергію, яка сьогодні вже обчислюється десятками мільярдів гривень. Так, споживачі всіх рівнів повинні енергопостачальним компаніям 26,3 млрд грн.
Hubs вже писав про те, що на ринку електроенергії зараз спостерігається вкрай низький рівень розрахунків. Більш того, за останні два роки утворився борг, який споживачі, швидше за все, вже ніколи вже не оплатять. За підрахунками енергетиків, це близько 12,4 млрд грн.
В першу чергу це борги з неконтрольованих територій Донецької і Луганської областей та Криму, а також стара заборгованість з вичерпаним терміном позовної давності.
Як уже писав на порталі Hubs перший заступник глави ради Всеукраїнської енергетичної асамблеї Юрій Саква, головними наслідками такої ситуації, цілком реально, можуть стати банкрутства генеруючих компаній. І, як наслідок цього, «війна всіх проти всіх» на енергоринку, коли генеруючі компанії направлять стягнення за борги через ДП «Енергоринок» на майно енергопостачальних компаній і так далі по ланцюжку.
Що пропонують
Щоб знайти вихід з ситуації, що склалася, НКРЕКП і ініціативна група учасників енергоринку, яку очолила радник гендиректора ДТЕК Енерго Ірина Протопопова, представили на суд учасників ринку план ліквідації загальної заборгованості споживачів за розрахунками за електроенергію в кілька етапів (Див. «Передбачуваний план погашення заборгованості споживачів за розрахунками за електроенергію»).
По безнадійних боргах за електроенергію заплатять споживачі і держава
Перший етап – компенсація частини боргу за рахунок механізмів, які пропонує чинне законодавство. Це взаємозаліки, переуступка права вимоги по боргу третім особам з дисконтом і т.д. За підрахунками ініціативної групи, таким чином можна ліквідувати борги приблизно на 5 млрд грн.
На другому етапі пропонується списати всю безнадійну заборгованість (12,4 млрд грн) споживачів перед обленерго, а для того, щоб компенсувати втрати генеруючих компаній, прийняти ряд спеціальних законів.
Виглядати це буде так: обленерго списують борги споживачів, оптовий посередник ДП «Енергоринок» списує заборгованість обленерго перед ним, а генеруючі компанії замість сплати боргу від «Енергоринку» отримують від держави звільнення від сплати простроченої та розстроченої заборгованості по податках. Крім того, енергетики пропонують, щоб в добавок до цього генерацію звільнили від зобов’язань по кредитах перед державними і приватними банками з подальшим рефінансуванням НБУ фінустанов, які зазнають від цього збитків. Також борги генерації за поставлене вугілля пропонується компенсувати за рахунок того, що шахтам пробачать їх борги перед держбюджетом.
Просто списати всю безнадійну заборгованість не вийде, вважають енергетики, через її величезні розміри. В іншому випадку електростанціям загрожує неминуче банкрутство.
Ці два етапи повинні пройти з липня 2017 року, коли імовірно повинен бути прийнятий і вступити в дію новий закон про ринок електроенергії, і почне працювати його нова модель. В комітеті ВР з питань паливно-енергетичного комплексу розраховують, що закон буде прийнятий вже до кінця травня поточного року.
Після цього повинен початися третій етап ліквідації безнадійної заборгованості. Права вимоги по заборгованості решти обленерго, яка утворилася через неплатежі споживачів, ДП «Енергоринок» розподілить між генеруючими компаніями. Після цього в тариф обленерго на розподіл електроенергії буде включена цільова добавка (при RAB-регулюванні – збільшена норма прибутку), за рахунок якої вони будуть компенсувати залишок заборгованості вже безпосередньо перед генерацією.
Зрозуміло, що в кінцевому рахунку все це відіб’ється на тарифах для кінцевих споживачів, як промислових, так і побутових. Тому енергетики пропонують розтягнути цей етап на термін до 10 років, щоб тарифи додатково збільшувалися по мінімуму.
Чого хочуть енергетики
Як сказав голова НКРЕКУ Дмитро Вовк, комісія в цілому згодна з механізмами 1-го і 2-го етапів, тобто компенсації в рамках чинного законодавства і паралельного списання боргів і зобов’язань генеруючих компаній перед бюджетом і банками.
А ось третій етап, що стосується боргової надбавки в тарифах, за словами Вовка, вимагає обговорення. І це не дивно, адже тарифне питання сьогодні – одне з найскладніших для НКРЕКУ, оскільки пов’язаний з необхідністю ліквідувати перехресне субсидування при розрахунках за електроенергію, а також з підвищенням тарифів для населення, якому і без того зараз складно оплачувати енергоносії.
При цьому Вовк наголосив, що НКРЕКУ виступає проти того, щоб обленерго пробачили борги без всяких зобов’язань. За це висловилися і всі присутні представники генеруючих компаній. Вони одностайно дали зрозуміти, що найбільше хочуть живих грошей за поставлену продукцію, а не взаємозаліків. Тому наполягають, щоб більша частина заборгованості обленерго погашалась за рахунок цільової надбавки до тарифу.
Однією з причин для такої позиції є також і те, що керівництво електростанцій не вірить, що Мінфін і парламент погодяться списати їм або шахтам податкові борги, не кажучи вже про те, щоб НБУ дозволив їм хоча б частково не платити за кредитами.
Тому енергетики все-таки виступають за взаєморозрахунки грошима і навіть намагаються підказати державі, де взяти ці гроші. Так, в НАЕК «Енергоатом» пропонують, щоб бюджет компенсував споживачам різницю в тарифах, виплати по субсидіях і т.д. за рахунок дивідендів, які платять державні енергокомпанії.
Про поточні розрахунки
Енергетики також торкнулися проблеми поточних розрахунків за електроенергію, оскільки побоюються, що до тих пір, поки тарифи для населення на комунальні послуги (воду, електроенергію, тепло, газ і т.д.) не дійдуть до ринкового рівня, заборгованість буде нарощуватися. Тому для найбільших неплатників – шахт, водоканалів та теплокомуненерго – запропоновано ввести спеціальні рахунки для розрахунків за електроенергію. Тобто по суті систему автоматичних розрахунків, яка позбавить боржників можливості самостійно розпоряджатися своїми грошима.
Тут слід нагадати, що такі спецрахунки вже намагалися ввести законом на початку минулого 2015 року, однак водоканал і теплокомуненерго збунтувалися, заявивши, що це позбавляє їх значної частини оборотних коштів і ставить під загрозу виплату зарплати персоналу. Тому ідею спустили на гальмах.
При цьому віце-президент Енергетичної асоціації України Олександр Рогозін зазначив, що самі по собі спецрахунки не вирішать проблему зростання заборгованості водоканалів і теплокомуненерго, і цим підприємствам дійсно не вистачає оборотних коштів, щоб підтримувати безперебійну роботу. Тому, на його думку, має сенс на кілька років ввести стимулюючу цільову надбавку до тарифу на воду і тепло, дохід від якої необхідно буде використовувати на заходи щодо зниження втрат в мережах. Це дозволить водоканалам економити на витратах і дасть кошти для сплати за рахунками.
«У водоканалів зараз тарифи практично покривають собівартість послуги. При цьому головний фактор їх неплатежів – наднормативні втрати води в мережах. І за рахунок цього, напевно, велика частина неплатежів і відбувається», – сказав він.
Також представники асоціації тепловиків «Укртеплоелектроцентраль» нагадали, що в Україні завжди існувала проблема з несплатою з боку державних організацій, які просто обманювали енергетиків, не виконуючи обіцянки погасити борг за тепло і електроенергію. Щоб попередити такі випадки, ініціативна група пропонує ввести часткову передоплату використання електроенергії для юросіб.
Однак якою б не була схема ліквідації цієї заборгованості, слід розуміти, що в кінцевому підсумку вона ляже на плечі сумлінних споживачів, які, з одного боку, оплачують всі рахунки, а з іншого – платять податки, за рахунок яких держава компенсує різницю в тарифах і втрати для бюджету від списання податкової заборгованості.
При цьому поки що мало хто піднімає питання платоспроможності споживачів, які тепер ще й прагнуть економити на енергоносіях. Тому, якщо основна частина боргу буде компенсуватися за рахунок надбавки до тарифів, то не виключено, що терміни його погашення буду значно більше, ніж хотілося б енергетикам.
Антоніна Бажан
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас