Гривня в залізному кулаці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня в залізному кулаці

Валюта
1359
Національна валюта вже два тижні зміцнюється по відношенню до долара. На думку експертів, така тенденція продовжиться надалі. Правда, за умови співпраці з МВФ.
Українська гривня останні два тижні планомірно зміцнюється по відношенню до долара на міжбанківському валютному ринку і навздогін – на готівковому. Якщо раніше, в січні-лютому, національна валюта девальвувала до долара США на 13,4% – до 27,20-27,30 грн/дол. за офіційним курсом, то за підсумками березня в цілому тренд змінився, і гривня зміцнилася до долара на 3% – до 26,20-26,30 грн/дол. У квітні ця тенденція триває – 15 квітня НБУ встановив курс на рівні 25,47 грн/дол., тобто, нацвалюта відіграла свої позиції кінця січня поточного року.
Ситуацією активно користується Національний банк для поповнення золотовалютних резервів. Після того, як за січень-лютий він продав на міжбанку для підтримки гривні на 233 млн дол. більше, ніж купив, в березні показник чистого продажу валюти регулятором скоротився до 2 млн дол. У квітні НБУ поки не продав ні цента, при цьому вже встиг провести 6 аукціонів з купівлі валюти, в тому числі один – за фіксованим курсом, і викупив на міжбанку 264 млн дол.
Зростають обсяги торгів і на міжбанківському валютному ринку: якщо в січні-лютому їх середній показник становив близько 300 млн дол., то в березні-квітні – перевищив 350 млн дол. Стиснувся спред на чорному валютному ринку – поточні котирування купівлі-продажу долара становлять 25,5-25,6 грн/дол., при цьому обсяг пропозиції з продажу долара перевищує показник покупки, що говорить про зниження спекулятивного попиту на валюту.
В кінці січня НБУ пояснював коливання на валютному ринку великою кількістю святкових днів і сезонним падінням ділової активності, а також масштабними виплатами з Єдиного казначейського рахунку – 30 млрд грн в кінці 2015 року. У лютому до списку причин додалася політична нестабільність у зв’язку з переформатуванням Кабінету міністрів, в березні – католицький Великдень в Європі і США. Проте, гривня стійко зміцнюється.
Які причини цього явища і чи стійкий цей новий тренд?
Приємна несподіванка
Банкіри назвали однією з причин стрімкого зростання пропозиції валюти на міжбанківському ринку в квітні докапіталізацію банків. «Сплеск пропозиції найбільш логічно пояснити тим, що банки проходять процедуру докапіталізації, а значить, цілком ймовірно, що один з банків продав валюту для поповнення регулятивного капіталу», – пояснила директор департаменту операцій на фінансових ринках UniCreditBank Катерина Володіна, коментуючи рекордну покупку Національним банком валюти на міжбанку 7 квітня в розмірі 147,5 млн дол.
Володіна не стала уточнювати найменування банку, однак, за даними дилерів комерційних банків, це міг бути дочірній банк російського «Внешекономбанк» – «Промінвестбанк», який в кінці лютого повідомляв про завершення необхідних процедур для докапіталізації на суму 800 млн дол. Також на початку квітня поповнював капітал UniCredit Bank, акціонери якого 31 березня схвалили перший транш докапіталізації в еквіваленті 3,8 млрд грн, він повинен був надійти в два етапи – 1 і 4 квітня. 18 квітня голова правління банку Тамара Савощенко відзвітувала, що акціонери затвердили результати докапіталізації, тобто, гроші прийшли. Очевидно, частину валюти, що надійшла від материнських структур банкіри продали на міжбанку, щоб не порушувати нормативи НБУ по валютній позиції.
У той же час, докапіталізація банків – не єдина причина зміцнення гривні. Як зазначила Володіна, за останній час зросли і обсяги експортної виручки, експортери стали виводити у вільний продаж трохи більше валюти, ніж раніше.
Про зростання експортної виручки говорить і глава ради ГО ACI Ukraine Павло Козак. «Основна причина зміцнення гривні на валютному ринку в сприятливій для України ситуації на світовому ринку. Основні продавці валюти – металурги, ціна на продукцію яких в даний момент демонструє позитивну динаміку», – зазначив експерт. За його словами, навіть у випадку, якщо ще не почала надходити валютна виручка, металурги можуть брати валютні кредити під надходження, що очікуються.
«З іншого боку, продовжує сповільнюватися імпорт України з-за кордону. З урахуванням того, що ціна на газ для нашої країни в найближчі півроку буде розраховуватися, виходячи з низької ціни на нафту, яка була взимку цього року, перспективи курсу гривні виглядають досить оптимістично», – додав Козак із застереженням, що затьмарює цю картину тільки невизначеність подальшої співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також політична нестабільність, пов’язана зі зміною уряду.
Головний економіст Dragon Capital Олена Белан теж пояснює стабілізацію і зміцнення гривні по відношенню до долара зовнішніми факторами, включаючи істотне підвищення цін на сталь і руду на світових ринках.
«Поки зберігається така сприятлива зовнішня ситуація, курс гривні буде коливатися в діапазоні 26-27 грн/дол. У найближчі місяці на курс можуть вплинути також внутрішні чинники. Якщо розв’язання політичної кризи призведе до швидкого відновлення кредитування від МВФ, то для курсу з’явиться додатковий позитивний фактор, і не виключено подальше невелике зміцнення нацвалюти», – прогнозує експерт, при цьому відзначаючи, що затягування співпраці з фондом і відкат в реформах негативно позначаться на гривні.
Сподіваємося, що експерти мають рацію. Але поки дані про зовнішню торгівлю за березень не оприлюднені, а за підсумками січня-лютого вони невтішні – дефіцит зовнішньої торгівлі товарами склав 731 млн дол., що в 2,9 рази більше показника за аналогічний період попереднього року.
Що стосується МВФ, то Фонд уже заявив про готовність продовжити співпрацю з новим урядом України. «Ми готові і далі підтримувати Україну, і очікуємо зустрічі з новим урядом», – повідомив глава Європейського департаменту МВФ Пол Томсен під час традиційного брифінгу у Вашингтоні 18 квітня, підкресливши, що Фонд готовий завершити процес узгодження другого перегляду програми реформ в Україні, затвердженої в березні 2015 року.
Таким чином, можна сподіватися, що позитивний тренд для гривні стане довгостроковим. І тоді виникає логічне запитання – чим обернеться несподіване зміцнення національної валюти для економіки нашої країни і гаманців українців?
Все буде добре?
Керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен вважає, що зміцнення гривні позитивно позначиться на вітчизняній економіці та прогнозує, що ця тенденція продовжиться до кінця літа, або навіть до кінця 2016 року. На його думку, ефект від зміцнення гривні повинні відчути пересічні українці у вигляді подальшого відновлення економіки і зростання реального ВВП, відновлення кредитування банківським сектором і підвищення заробітної плати.
Як пояснила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова, інфляція прив’язана до валютного курсу, і зміцнення гривні означає, що імпорт не буде дорожчати і може навіть подешевшати. На її думку, є всі підстави розраховувати на уповільнення інфляції, але при цьому очікувати зниження цін в короткостроковій перспективі не варто. «Стійкий тренд зміцнення гривні є позитивним сигналом для населення і бізнесу про те, що українська економіка пішла на поправку. Це – важливий психологічний фактор, який прибирає панічні настрої, властиві населенню під час кризи, які завжди тиснуть на валютний ринок», – зазначила вона.
За оцінкою асоціації, до кінця квітня золотовалютні резерви НБУ виростуть до 13,3 млрд дол., що стане маяком для МВФ в плані подальшої співпраці з Україною, а в міру нарощування ЗВР регулятор послабить адміністративні обмеження на валютному ринку, що також позитивно позначиться на добробуті населення і дасть новий поштовх для розвитку бізнесу в країні. Серед цих обмежень – ліміти видачі готівки через каси та банкомати, покупку готівкової валюти фізособами і безготівкової валюти банками, а також обов’язковий продаж 75% валютної виручки, заборона дострокового погашення кредитів нерезидентам, заборона повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам, зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти понад еквівалента 50 тис. доларів.
Є і полярні думки. «Зміцнення національної валюти, з одного боку, підвищує рівень добробуту населення, з іншого – завдає удару по експорту, так як робить його більш дорогим, що знижує попит на нього», – вважає старший аналітик «Альпарі» Вадим Іосуб.
За його оцінкою, вплив курсу на торговельний баланс позначається з затримкою близько трьох місяців, і цей вплив стає помітним, якщо говорити про значне і стійке зміцнення національної валюти, як мінімум, на 5-10%. «Короткострокове і незначне зміцнення гривні виявиться малопомітним як для економіки в цілому, так і для простих громадян. Чекати зростання їх добробуту не доводиться, тому що немає ніякої впевненості, що ревальвація гривні – довгий і стійкий тренд», – додав експерт.
Варто зазначити, що Національний банк своєю поведінкою в поточному році продемонстрував новий коридор для національної валюти, виходячи на міжбанк з купівлею долара нижче позначки 25,5 грн/дол. і підкидаючи валюту банкірам на рівні вище 26,5 грн/дол.
Коментуючи останній аукціон за фіксованим курсом, Нацбанк підкреслив, що проведення подібної інтервенції не є свідченням таргетування певного рівня курсу, режим гнучкого курсоутворення продовжує діяти. При цьому НБУ обіцяє згладжувати надмірні коливання на ринку в подальшому.
Поки все вищеперелічене допомагає гривні не тільки утримувати свої позиції, але і зміцнюватися. А статистика говорить про те, що населення більше року продає валюти більше, ніж купує. Тобто, українці або стали менш гостро реагувати на валютні коливання, або вже витратили наявну гривню, яку можна було витратити на покупку долара або євро.
Ольга Гордієнко
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас