Охочих море: Що відлякує іноземців від покупки нерухомості в Києві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Охочих море: Що відлякує іноземців від покупки нерухомості в Києві

Нерухомість
4517
Іноземці зацікавилися столичною нерухомістю. Особливо їх приваблюють історичні будівлі в центрі. Але до операцій справа не завжди доходить через недовіру до нашого реєстру нерухомості.
«Охочих придбати квартиру в Києві за $ 100-150 тис. – море», – заявив засновник Aim Realty Kiev Шон Алмейда.
За спостереженнями експерта ріелторської компанії Best & Seller Ірини Луханіної, основний попит з боку цієї категорії покупців доводиться на квартири в старих будинках площею по 140-180 кв. м і ціною в $150-200 тис. з хорошим ремонтом, а ще краще – вже з орендарями. Однак багато іноземців цінують і сучасну архітектуру.
«Італійці, французи розглядають квартири на Грушевського, Мазепи та інших високоліквідних елітних новобудовах в центрі», – наводить приклад Луханіна.
Однак, на її думку, таких угод не може бути багато з кількох причин. «Іноземний інвестор свідомо знаходиться в неконкурентній ситуації в порівнянні з українцем або навіть громадянином іншої країни, який проживає і веде бізнес в Україні. Щоб купити нерухомість, іноземець повинен відкрити інвестиційний рахунок, покласти туди валюту, потім перевести її в гривню, оплатити покупку, а потім знову перевести у валюту, щоб продавець отримав запитувану суму. В результаті такої подвійної конвертації вартість угоди для покупця збільшується на 15-20%», – пояснює Луханіна.
Звідси і бажання збити ціну. При середньоринкових для центру $ 2-2,3 тис./кв. м іноземці готові платити не більше $1,5 тис./кв. м. «На 400 переглядів – тільки дві угоди. Часом ми просто не встигаємо викупити квартиру для нашого клієнта-іноземця, нас випереджають покупці-українці, що пропонують кращу ціну або просто доносять частину грошей готівкою», – зазначив Шон Алмейда.
Ще один фактор, пригальмовує угоди, – особливості нашого реєстру нерухомості. «Мій клієнт зацікавився парочкою квартир в центрі. Зараз, на щастя, реєстр нерухомості відкритий і в ньому є всі відомості, які можуть вплинути на угоду, – від обтяжень до іпотеки. Але реєстр тільки українською. Англомовної версії немає, що насторожує платоспроможних покупців», – зазначає співзасновник GARP Влад Картавцев.
Але більше його хвилює спосіб доступу до реєстру. «Необхідно заплатити за інформацію символічну суму з банківської картки. Але транзакція – і про це висвічується попередження – не захищена. Бізнесмен, що себе поважає, не користуватиметься таким сервісом», – пояснив Картавцев.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас