При бажанні людство могло б відмовитися від викопних джерел енергії протягом 10 років (дослідження) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

При бажанні людство могло б відмовитися від викопних джерел енергії протягом 10 років (дослідження)

Енергетика
1030
Перехід до чистої енергії можна зробити досить швидко, якщо для цього будуть докладатися узгоджені зусилля.
Про це свідчать дані дослідження, проведеного в Університеті Сассекса.
Так, дослідники запевняють, що людство могло б відмовитися від використання вугілля і нафти як джерела енергії, приблизно протягом десятиріччя. В історії вже є приклади схожих змін.
За словами професора Бенджаміна Совакула (Benjamin Sovacool), енергетичні еволюції здійснюються досить швидко, коли спостерігається комбінація «рішучого урядового втручання» та економічних або екологічних стимулів. Наприклад, Провінція Онтаріо в Канаді відмовилася від вугільної енергетики за 11 років, а частка атомної енергетики у Франції досягла 40% протягом 12 років. У випадку з корисними джерелами енергії, спостерігається комбінація низки факторів: побоювання через можливі кліматичні зміни, скорочення запасів викопних ресурсів, розвинені технології, що дозволяють здійснити перехід до нових джерел енергії.
Зазначається, що перехід до нових джерел енергії може здійснюватися досить повільно, коли розвиток здійснюється природним шляхом без стимулювання. Прикладом тому називається широке впровадження електрики, яке зайняло кілька десятиліть. Але ситуація кардинально змінюється при концентрації і узгодженості дій.
Незважаючи на те, що електромобілі і поновлювані джерела енергії все активніше проникають в наше життя, є і чималий опір прогресу. В основному, мова йде про промисловість з видобутку викопних джерел енергії (і відповідних політичних силах, які їх захищають).
Також прискорити перехід до використання більш екологічно чистих джерел енергії могли б різні нормативні акти. Разом з тим, існує ще одна перешкода на шляху до світлого майбутнього альтернативної енергетики. Країни, що розвиваються, рідко можуть дозволити собі розкіш у вигляді відмови від використання викопних джерел енергії. Для них це занадто дорого, і така відмова може призвести до появи великої кількості людей, які не мають доступу до надійного енергопостачання. Таким чином прискорений перехід до альтернативних джерел енергії може не настати доти, доки політичні та економічні переваги не стануть очевидними навіть для противників змін.
За матеріалами:
Engadget
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас