На що пішли гроші, виділені Міністерству охорони здоров'я на лікування українців за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На що пішли гроші, виділені Міністерству охорони здоров'я на лікування українців за кордоном

Казна та Політика
589
Рахункова палата України провела аудит ефективності використання коштів з держбюджету, виділених Міністерству охорони здоров’я для лікування українців за кордоном.
З’ясувалося, що міністерство охорони здоров’я так і не змогло створити ні цілісної та прозорої схеми відправки наших громадян в закордонні медичні центри, ні системи надання їм альтернативного лікування у вітчизняних клініках.
Але ось сама кількість “медичних туристів” помітно зросла, так що грошей на всіх бажаючих не вистачає, навіть незважаючи на постійне збільшення відрахувань з бюджету. Наприклад, за останні три роки фінансування закордонного лікування українців збільшилася вчетверо – з 52 млн грн до 203,9 млн грн.
Причому 38,9% цих коштів використано неекономно, неефективно і з порушеннями законодавства, констатується у звіті Рахункової палати. “Міністерство охорони здоров’я, використовуючи бюджетні кошти, не укладали договорів з іноземними клініками і не здійснювало контролю за звітністю про фактичне використання коштів”, – резюмують аудитори.
Крім того, чиновники не забезпечили ефективного розгляду заявок від пацієнтів. У 2013-2015 роках спеціальна комісія опрацювала лише третина звернень (276 з 706). При цьому МОЗ так і не розробило положення про першочергове направлення на лікування за кордон учасників АТО.
Аудитори констатують, що більшість українців,що виїжджають за кордон на лікування, потребували трансплантації стовбурових клітин (60% випадків) і різних органів. Отримувати адекватне лікування в Україні їм не дозволяє недосконалість вітчизняної законодавчої бази в частині трансплантології (дозволено пересаджувати органи тільки від родичів) і відсутність налагоджених технологій проведення таких операцій.
У підсумку можливості вітчизняної медико-клінічної бази в частині трансплантації, наприклад, кісткового мозку, використовуються лише на 60-70%.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас