"Коломойський - занадто складний партнер для подібних конструкцій": Глава "Нафтогазу України" вважає недоцільним створення нафтової ВІНК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Коломойський - занадто складний партнер для подібних конструкцій": Глава "Нафтогазу України" вважає недоцільним створення нафтової ВІНК

Енергетика
413
Глава Національної акціонерної компанії (НАК) “Нафтогаз України” Андрій Коболєв вважає недоцільним створення нафтової вертикально інтегрованої компанії (ВІНК) на базі “Укрнафта”, “Укртранснафта” і “Укртатнафта”.
“Я перестав вірити в цю ідею. Мені здається, що Ігор Валерійович (Коломойський) – занадто складний партнер для будь-яких подібних конструкцій”, – сказав він.
А.Коболев також повідомив, що “Нафтогаз України” і “Укрнафта” поки не наблизилися до вирішення питання про ціну здобутих компанією 10,1 млрд куб. м газу, який було спожито населенням 2006-2011 роках за встановленими госрегулятором цінами.
“Коломойський хоче отримати максимальну ринкову ціну. Він, якщо я не помиляюся, подав позову не проти “Нафтогазу України”, а проти держави Україна на $ 5 млрд. Це захмарні гроші. Наша позиція дещо інша”, – зазначив він.
Голова НАК нагадав, що згідно із законом вартість цього газу в той момент визначав держрегулятор і на момент приватизації “Укрнафти” і входу І. Коломойського в компанію існувало зобов’язання продавати газ за цією ціною.
“Відповідно, тоді вже було зобов’язання у “Укрнафти” продавати газ саме для цілей поставки його населенню. Тому у пана Коломойського, мені здається, одна з головних проблем в суперечці з Україною – довести, що держава якимось чином погіршило його умови в порівнянні з тими, які були на момент його входу в компанію “, – пояснив А.Коболев.
Як повідомлялося, в складеній за міжнародними стандартами (МСФЗ) аудованої звітності “Нафтогазу України” за 2012-2013 роки, яка була оприлюднена 27 березня 2015 року, НАК оцінив свої зобов’язання перед “Укрнафтою” за спожитий населенням газ за період 2006-2011 років в обсязі 10,1 млрд куб. м за встановленими держрегулятором цінами в сумі 3,753 млрд грн. У держхолдингу нагадуючи, що згідно із законодавством “Укрнафта”, в якій “Нафтогазу України” належить 50% + 1 акція, повинна була реалізовувати НАКу весь видобутий газ.
У той же час, “Укрнафта” подала позов до суду про те, що ціна продажу, встановлена на той час Нацкомісій з регулювання ранка електроенергетики, не є справедливою і необхідно встановити більш високу ціну. Паралельно “Укрнафта” подала ряд позовів проти “Укртрансгазу” і “Нафтогазу України” за право власності на видобутий природний газ.
Найбільшими приватними акціонерами “Укрнафти” і “Укртатанфати” є структури Ігоря Коломойського і його партнерів по групі “Приват”. “Укртранснафта” – повністю належить державі.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас