Іноземним інвесторам для роботи в Україні потрібні, перш за все, незалежні суди, - представник Ernst&Young в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іноземним інвесторам для роботи в Україні потрібні, перш за все, незалежні суди, - представник Ernst&Young в Україні

Казна та Політика
242
Для залучення іноземних інвесторів в Україну необхідно, перш за все, забезпечити незалежність судової влади в частині прийняття рішень, вважає глава консалтингу та аналітики групи з надання консультаційних послуг у сфері нерухомості компанії Ernst&Young в Україні Марина Крестініна.
“Якщо буде вирішено питання з верховенством права або незалежністю судової влади, то всі інші проблеми (іноземних інвесторів в Україні – ред.) Повинні зважитися самостійно”, – сказала М. Крестініна на “круглому столі” з питань захисту прав іноземних інвесторів в Україні в Києві в п’ятницю.
Вона додала, що в більшості випадків іноземні інвестори стикаються зі свавіллям дрібних чиновників і контролюючих органів, які пред’являють до них абсолютно необгрунтовані вимоги.
“Надії дворічної давності, пов’язані з реформуванням судової влади, на даний момент не виправдалися. Як і раніше панує свавілля дрібних чиновників на місцях, і знайти управу на них в наших реаліях дуже складно”, – зазначила М. Крестініна.
Серед інших вагомих перешкод для роботи іноземних інвесторів в Україні експерт виділила, зокрема, високий рівень політичних ризиків. За її словами, в першу чергу мова йде про непередбачуваність державної політики та вплив окремих бізнес-груп на її формування.
“У нас виходить так, що держава дуже непередбачувана, і зміна влади тягне за собою зміну політики, що може привести до скасування встановлених домовленостей. Другий момент – досить щільне єднання бізнесу з політичними елітами, що дозволяє лобіювати свої інтереси і створювати перешкоди для нових гравців “, – сказала М. Крестініна.
Вона підкреслила, що такі явища значно ускладнюють довгострокове планування діяльності для іноземних інвесторів, що в свою чергу збільшує їх інвестиційні ризики і змушує відмовлятися від розвитку бізнесу в Україні.
Крім того, за словами М. Крестініна, нинішня політика в сфері валютного регулювання також не сприяє залученню іноземних інвесторів в Україну і є суттєвою перешкодою ведення їх бізнесу.
“Передбачалося, що це тимчасовий захід, яка повинна мати завершення. Ми говоримо про валютне регулювання, яке робить дуже незручним ведення бізнесу для іноземних інвесторів – це мораторій на виплату дивідендів, заборона дострокового погашення кредитів і т.і.”, – зазначила вона.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас