Вчені створили матеріал, в 40 разів міцніший від алмазу, для електроніки майбутнього — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили матеріал, в 40 разів міцніший від алмазу, для електроніки майбутнього

Технології&Авто
1086
Міжнародна група дослідників створила стабільну форму карбіну – найміцнішого матеріалу в світі. Це єдина форма вуглецю, яку фізикам досі не вдавалося синтезувати, хоча вони билися над цим завданням понад 50 років. Результати роботи вчених, які досягли успіху, опублікував журнал Nature.
Про існування карбіну науковий світ знає з 1885 року: тоді німецький фізик Адольф фон Байєр відкрив цей матеріал, що складається з одного ланцюжка атомів вуглецю. Однак винахідник вважав створення карбіну неможливим через його нестабільність: через високу реакційну здатність матеріал моментально знищувався після створення.
Однак вчені припускали, що за властивостями карбін перевершує всі відомі матеріали. Він в два рази жорсткішмй від графену і в 40 разів жорсткіший від алмазу, а межа міцності при розтягуванні у нього більша, ніж у будь-якого іншого вуглецевого матеріалу.
Можливості застосування такого матеріалу в різних сферах виробництва просто величезні: від створення молекулярної техніки майбутнього – до нових можливостей зберігання водню. Не дивно, що фізики всього світу довгі роки намагалися знайти шляхи стабілізації карбіну. Тепер же вчені заявляють, що їхнє відкриття дозволить не тільки створювати стабільну форму матеріалу, а й налагодити його масове виробництво.
Методика створення карбіну виглядає так. Вчені міцно з’єднали два шари графену і загорнули їх у вуглецеві нанотрубки з подвійними стінками – щоб вони захищали карбіновий ланцюг від знищення через нестабільність. В результаті вийшов ланцюжок карбін довжиною понад 6400 атомів, який зберігає стабільність. Попередній рекорд карбінового ланцюга становив всього 100 атомів.
З огляду на те, що електронні властивості карбіну ростуть прямо пропорційно довжині його ланцюжка, вчені тепер зможуть експериментувати з матеріалом в нанотрубці набагато ефективніше, ніж раніше. Все це робить використання карбіну в виробництві лише питанням часу.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас