ТОП-5 найдивніших податків в історії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ТОП-5 найдивніших податків в історії

Світ
2463
Пропонуємо до вашої уваги найдивніші податки в історії за версією BBC History Magazine.
1. Податок на колір шкіри
Майже 40 років Канада стягувала з усіх іммігрантів з Китаю дивний податок. Уряд скромно назвав цю плату “китайський подушний податок”. Основною метою було зменшити кількість переселенців.
Коли представники інших етносів нічого не платили, іммігранти з Китаю мали віддати $ 50 (але цей показник зріс до $ 500 в 1903 р.). Після переїзду в Канаду вони, як правило, заробляли близько $ 1 на день, а заробітна плата білих чоловіків становила $ 6.
2. Податок на ворогів
Олівер Кромвель (лорд-протектор Англії, Шотландії та Ірландії) ввів обмежувальний податок для своїх політичних опонентів. Податок стягував 10 відсотків доходу з роялістських господарств. Ці кошти допомагали не тільки наповнити казну, але і постійно контролювати опонентів.
3. Податок на олію
У Стародавньому Єгипті існував податок на використання рослинної олії. Населення всіляко намагалося уникнути додаткових витрат. Втім, спеціальна комісія відвідувала домогосподарства і контролювала наявні продукти та спосіб приготування.
4. Податок на бороду
Прагнучи європеїзувати російське суспільство, у 1698 році Петро I запровадив податок на носіння бороди. Імператор вважав довгу бороду пережитком минулих століть, а чоловіче населення Російської імперії мало або голитися, або платити.
Король Генріх VIII ввів подібний податок у Тюдорівській Англії, але плата залежала від статусу джентльмена в суспільстві.
5. Податок на моду
У 1784 році Британський парламент спробував стягувати податок за слідування модним тенденціям. Чоловічі капелюхи обкладалися в залежності від їх вартості. Простий капелюх, який коштував чотири шилінги, обкладався податком в розмірі трьох пені. Тоді за циліндри вартістю в 12 шилінгів платили два шилінги.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас