ЄС сигналізує Україні про невиконання своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС сигналізує Україні про невиконання своїх зобов'язань за Угодою про асоціацію

Казна та Політика
3965
Під час роботи Комітету асоціації Україна-ЄС в торговому складі Україна отримала сигнали від Євросоюзу про невиконання своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію.
Про це на своїй сторінці Facebook повідомила торговий представник України Наталія Микольська.
“Було багато позитиву, але і чіткі сигнали негативу щодо невиконання/порушення Україною (саме Україною, а не урядом) своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію”, – написала Микольська.
Одним з таких сигналів з боку ЄС – мораторій на експорт лісу-кругляка. Торговий представник зазначила, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) спочатку було проти заборони на експорт лісу з України, але пропозицію підтримав Кабмін.
Крім того, що цей законопроект суперечить Угодам Світової Організації Торгівлі та Угоді про асоціацію з ЄС, МЕРТ не підтримав його ще з кількох причин:
- заборона може розглядатися як субсидія з боку країн, куди Україна буде поставляти перероблену продукцію деревини, і вони будуть мати підставу прийняти захисні заходи по відношенню до неї у вигляді додаткових мит терміном щонайменше до 5 років;
- мораторій, ніколи не дозволить нам розпочати діалог щодо лібералізації доступу нашої переробної продукції на ринок ЄС та інших партнерів, з якими ми ведемо переговори щодо зони вільної торгівлі.
Нагадаємо, з 1 листопада 2015 року експорт необробленого дерева з України був повністю заборонений на 10 років для захисту вітчизняних виробників. Українська необроблена деревина була доступна тільки для тих компаній, які розташовані на території України.
“Усвідомлюючи це, після консультацій з галуззю, профільними органами, Мінекономрозвитку спільно з Better Regulation Office Delivery розробило Законопроект про скасування мораторію. Цей Законопроект також передбачає запровадження прозорих схем аукціонного продажу лісу-кругляку та інше. На перехідний період він передбачає застосування певної спеціальної дворівневої процедури, яка надасть право первинного доступу до сировини українським переробникам, але разом з тим не буде забороняти експорт”, – заявила Микольська.
Торговий представник сподівається, що Верховна Рада підтримає Проект Закону №4286 “Про внесення змін до Закону України “Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів” щодо встановлення правових основ обліку та реалізації лісоматеріалів з метою дотримання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом”
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас