Наскільки і коли в Україні подорожчає бензин: Прогнози експертів (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наскільки і коли в Україні подорожчає бензин: Прогнози експертів (інфографіка)

Особисті фінанси
2756
В Україні в результаті зростання курсу долара і подорожчання нафти на світових ринках, відзначають експерти енергетичного ринку, склалися передумови для подорожчання бензину на 1 гривню. Як говорить директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн, ціни будуть коригуватися в бік підвищення до кінця місяця.
Президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів Леонід Косянчук пояснює, бензин в Україні все ще недооцінений. Реальна його ціна, за оцінками експертів, повинна бути приблизно на 1 гривню вище. Оператори бояться піднімати ціни, оскільки слідом за цим можна очікувати скорочення обсягів продажів.
“Ми розуміємо, що буде, якщо ми підвищимо ціну, а вона і так, з огляду на купівельну спроможність українців, зашкалює. Як тільки ми підвищуємо ціну, у нас падають обсяги продажів. Коли втрачаємо обсяги продажів, питомі витрати перекривають планований прибуток”, – говорить Леонід Косянчук.
На вартість бензину в Україні, як розповідає експерт, впливає декілька факторів: вартість сировини, курс долара, фіскальне навантаження.
“Валютна складова в ціні велика. Але і закупівельна ціна теж впливає. Не так сильно, як курс гривні, але теж впливає. Зовнішній ринок демонструє різні вектора. То він піднімається, то падає. Будемо дивитися по ситуації. Гривня трохи підвищила свою вартість – це позитивна тенденція”, – відзначає експерт.
Як пояснили в Міненерго, в структурі ціни на бензин А-95 закупівельна вартість світлих нафтопродуктів (закуповуються в доларах) займає всього 37,8%. Акцизний податок (22,8% в структурі ціни) та акцизний податок на роздрібну реалізацію (5,4% в структурі ціни) сплачуються в євро. Ще 15,8% вартості – ПДВ (сплачується в національній валюті). На логістику припадає 4,4% від кінцевої вартості палива, ще 13,8% – торгова націнка і адміністративні витрати.
Таким чином, українець, купуючи п’ять літрів бензину, наприклад, за 100 гривень – 44 гривні віддає на податки, 13,8 гривень віддає на утримання заправок, зарплати і прибуток, 37,8 гривень – доводиться платити за самі нафтопродукти, і 4, 4 гривні – за логістику. Отже, на 66% ціни на бензин впливає курс долара в Україні. При цьому приблизно 85% світлих нафтопродуктів Україна закуповує за кордоном.
Директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн нагадує, в січні долар в Україні коштував 24 гривні, зараз – 25,5 гривень. Нафта на світових ринках на початку січня продавалася по 30 доларів за барель, зараз – по 40 доларів.
“Все це створює передумови для зростання ціни. Я думаю, що найближчим часом зберігається потенціал зростання в діапазоні 50 копійок – 1 гривні на літрі. Я думаю, що до кінця квітня, ціни будуть незначно коригуватися в бік зростання”, – говорить експерт.
Директор спеціальних проектів науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев пояснює, девальвація гривні на кожні 10 копійок призводить до обгрунтування для підняття цін на бензин на 7 копійок.
Отже, якщо в січні “зелений” (за курсом НБУ) продавали по 24,1 гривні, а зараз по 25,6 гривень, є підстави для того, щоб бензин подорожчав на 70 копійок. При цьому середня вартість бензину марки А95 з 1 січня навпаки знизилася на 7 копійок.
Леонід Косянчук впевнений, якщо національна валюта зміцнюватиметься, то вартість бензину можуть і не підвищувати. Оператори в першу чергу борються за обсяги продажів, тому і намагаються утримувати низькі ціни. Крім того, як каже президент Асоціації операторів ринку нафтопродуктів, частина ринку переховується від податків і завдяки цьому може продавати паливо за демпінговими цінами.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас